БАРИАТРИЧНА ХИРУРГИЯ

Естетична хирургия.

Бариатричната хирургия е вид операция за отслабване, която се извършва на лица с наднормено тегло или при затлъстяване, което не се поддава на диети и спорт. Целта на операцията е да помогне на пациента да постигне значителна и устойчива загуба на тегло, както и да подобри цялостното си здраве и качество на живот.

Има няколко метода на бариатрична хирургия, всеки от които има своите уникални предимства и рискове. Най-често срещаните методи включват:

Стомашен байпас Roux-en-Y: Това е най-често извършваната бариатрична хирургия и включва създаване на малка торбичка в горната част на стомаха и пренасочване на тънките черва към тази торбичка. Това ограничава количеството храна, което може да се изяде наведнъж и намалява усвояването на калории.

Ръкавна гастректомия: Тази процедура включва отстраняване на голяма част от стомаха, оставяйки по-малък стомах, подобен на тръба. Това намалява количеството храна, което може да бъде изядено, а също така помага да се произвежда по-малко от хормона, който стимулира глада.

Регулируема стомашна лента: Тази процедура включва поставяне на регулируема лента около горната част на стомаха, създавайки малка торбичка и тесен отвор към останалата част от стомаха. Това ограничава количеството храна, което може да бъде изядено, и забавя скоростта, с която храната се движи през стомаха.

Билиопанкреатично отклонение с дуоденален превключвател: Това е сложна процедура, която включва отстраняване на голяма част от стомаха и пренасочване на тънките черва към останалата част от стомаха. Това ограничава количеството храна, което може да се яде, а също така намалява усвояването на калории.

Подходящи за бариатрична хирургия обикновено са индивиди с индекс на телесна маса (ИТМ известен още като BMI) 40 или по-висок или ИТМ 35 или по-висок със сериозно здравословно състояние, свързано със затлъстяването, като диабет тип 2 или сънна апнея. Идеалният кандидат за бариатрична хирургия е някой, който се е ангажирал да направи постоянни промени в начина си на живот, включително спазване на здравословна диета и редовни упражнения.

ИТМ (BMI), или индекс на телесна маса, е просто изчисление, което се използва, за да се определи дали човек е с поднормено тегло, нормално тегло, наднормено тегло или затлъстяване. За да изчислите своя ИТМ, ще трябва да знаете височината и теглото си.

Формулата за изчисляване на ИТМ е следната:

BMI = тегло (kg) ÷ височина (m)^2

Ето как можете да изчислите своя ИТМ:

Например, ако сте висок 1,63 м и тежите 72,7:

Изчислете своя ИТМ: 72,7 ÷ (1,63)^2 = 27,3

Категориите на ИТМ са както следва:

Поднормено тегло: под 18,5

Нормално тегло: 18,5 до 24,9

Наднормено тегло: 25 до 29,9

Затлъстяване: 30 или повече

Важно е да се отбележи, че изчисляването на ИТМ не е перфектно и не взема предвид разликите в мускулната маса, процента на телесните мазнини и други фактори, които могат да повлияят на цялостното здраве на човек. Например, спортисти и силно замускулени индивиди може да имат висок ИТМ, въпреки че не са с наднормено тегло или затлъстяване. В тези случаи други измервания на състава на тялото, като измерване на дебелината на кожната гънка или анализ на биоелектрическия импеданс, може да са по-точни.

Резултатите от бариатричната хирургия могат да бъдат значителни и дълготрайни, но успехът на операцията зависи от ангажимента на пациента да направи постоянни промени в начина си на живот. Средно пациентите могат да очакват да загубят между 50 и 70 процента от наднорменото си тегло през първите две години след операцията. Освен това много пациенти изпитват подобрения в цялостното си здраве, включително намаляване на симптомите на свързани със затлъстяването състояния, като диабет тип 2 и сънна апнея.

В заключение, бариатричната хирургия може да бъде безопасен и ефективен начин за хора с тежко наднормено тегло или затлъстяване да постигнат значителна загуба на тегло и да подобрят цялостното си здраве. Въпреки това е важно пациентите внимателно да преценят ползите и рисковете от процедурата, както и ангажимента си да направят постоянни промени в начина си на живот, преди да решат да се подложат на операция.

За да заявите преглед или лечение в международно признатите и акредитирани многопрофилниболници в Турция, които представляваме и които разполагат със специалист в тази и други области на медицината можете да се обърнете за съдействие към нас: