Бариатрична хирургия

Овладейте теглото си

Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестното затлъстяване. Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и лекува и свързаните със затлъстяването заболявания. Прилага се на хора, които не могат да отслабнат със спорт и диети.

Устойчиво отслабване при лечение на затлъстяване чрез „Бариатрична хирургия“

Хирургичните процедури, които се извършват на пациенти, които не могат да отслабнат, независимо от прилаганите форми на лечение и диети на хора с наднормено тегло, които имат индекс на телесна маса над 40 или над 35 и страдат от хронични заболявания, които имат сериозни медицински проблеми, са известни в медицината като „бариатрична хирургия“ или „хирургия при затлъстяване“.

Чрез оперативната бариатрична хирургическа намеса при затлъстяване, пациентите могат да се върнат към нормалното си здравно тегло и да се предотврати развитието на заболявания, свързани със затлъстяването.

Бариатричната хирургия има решаваща роля за лечение на затлъстяване. Лапароскопската хирургия при затлъстяване скъсява периода на възстановяване. Изследванията върху пациенти с бариатрична хирургия показват, че пациентите, които са претърпели бариатрична хирургическа намеса, са по-малко склонни да развият видовете рак, свързани със затлъстяване, в сравнение с пациенти, които не са били подложени на такова лечение. Причината за това е, че макар загубата на тегло с диети и различни медицински физически упражнения да доведе до 7-10% отслабване, бариатричната хирургия осигурява 80% отслабването, ако е подкрепена и от необходимите промени в начина на живот предписани от специалист.

В предоперативния период специалистите вземат предвид хранителните навици на пациента, здравното му състояние (наличието/липсата на други болести и болестни състояния), начин на живот, и състоянието на други здравословни разстройства. Пациенти на възраст между 18 и 60 години могат да се подложат на тази операция.

Има няколко условия, на които пациентите трябва да отговарят преди да се подложат на операция.
Индекс на телесната им маса да е над 40 или да бъдат с индекс на телесна маса между 35 и 40 и страдащи от заболявания, свързани със затлъстяването.

Страдат от нелечимо затлъстяване в продължение на поне 5 години.

Нямат промяна в хода на заболяването в резултат на лекарствено лечение и диета.

Не страдат от ендокринни заболявания.

Не страдат от алкохолна или наркотична зависимост.

Цялостно възприятие и адаптивност и да са в координация с екипа за затлъстяване в следоперативния период.

Нямат здравословно състояние, което да пречи на хирургическата операция.

Оперативни процедури, които се използват за хирургично лечение на затлъстяване

Ограничителни и малабсорбционни операции.

Някои рестриктивни операции, като например гастриране на стомаха, са загубили своята ефективност. Въпреки че ефективността на малабсорбтивните операции е висока; те имат доста много неблагоприятни ефекти. В наши дни най-ефективната бариатрична хирургия е лапароскопската ръкавна гастректомия (операция на стомашните ръкави). Най-важният момент за тези операции е, че пациентите трябва да знаят, че ги очаква нов живот в следоперативния период. Приемане на диета с ниско съдържание на въглехидрати с високо съдържание на протеини под контрола и ръководството на диетолог (яде се малко и често; правилно сдъвкване на храната; правилното получаване на мултивитамини, калций и витамин D; физически упражнения и други важни за организма).

Хирургия на стомашния ръкав
Операцията на стомашния ръкав е бариатрична операция, по време на която се отстранява приблизително 80% от стомаха. Отслабването се постига с повече от един механизъм. На първо място, значително намаленият обем на стомаха води до по-малък прием на храна и следователно по-малко калории. Основният ефект обаче не е ограничаването на приема на храна, а промяната, която създава върху хормоните, регулиращи глада, пълнотата и кръвната захар.

Разглеждайки краткосрочните резултати, може да се каже, че хирургията на стомашните ръкави, подобно на по-стария метод на стомашен байпас, е важна хирургическа операция както за отслабване, така и за цялостно лечение или възстановяване от метаболитни нарушения, като диабет. Освен това, подобно на стомашния байпас, метаболитният ефект на операцията на стомашния ръкав не зависи от загубата на тегло. Малко след хирургичната операция, високото ниво на кръвната захар се намалява до нормално, а диабетичните лекарства или инсулинът напълно или частично се прекратяват, дори преди да започне загубата на тегло. Освен това операцията на стомашния ръкав има по-малко усложнения, в сравнение с хирургията на стомашен байпас. Операцията на стомашния ръкав е благоприятна, тъй като е рестриктивна операция, тя осигурява загубата на 50-60% от телесното тегло лесно след оперативна операция, не изисква промяна в маршрута на преминаване на храната в стомашно-чревната система, съкращава се периода на хоспитализация и има положителен ефект върху хормоните, регулиращи глада, напълняването и кръвната захар.

Стомашна байпас хирургия
Стомашната байпас хирургия е по-стар метод на операция в сравнение с другите методи на бариатрична хирургия. Следователно може да се счита за най-използваната бариатрична хирургия сред другите. В първата стъпка на стомашна байпас операция стомахът се намалява с до 30 милилитра. Използва се стомашната тъкан в близост до хранопровода. Стомахът е свързан с тънките черва. Има два вида хирургия на стомашен байпас. При първия тип тънките черва се образуват в тънък кръг и са свързани със стомаха. Това се нарича „Мини стомашен байпас“. При втория тип операция на байпас на стомаха тънкото черво се байпасира и единият му край е свързан със стомаха, докато другият край е свързан с тънките черва. Този метод е известен като „Roux en Y стомашен байпас“. С изключение на малки технически разлики, двата метода имат сходни хирургични резултати. Механизмът при стомашната байпас хирургия е рестриктивен, както при операция на стомашните ръкави, т.е. пациентът може да приема ограничено количество храна и жлъчни соли и панкреасни ензими, намиращи се в дванадесетопръстника, да отговарят на хранителните вещества в дисталната част на тънките черва. Следователно разграждането и усвояването на хранителните вещества се затруднява и механизмът на абсорбация се променя. С други думи, пациентът яде по-малко и получава по-малко ползи от хранителни вещества. Промяната в стомашно-чревните хормони е по-значителна, отколкото при операция на стомашни ръкави. Пациентът се чувства по-малко гладен, въпреки че яде по-малко и кръвната захар е регулирана. Загубата на 60-80% от телесното тегло е едно от предимствата му. Стомашната байпас операция е ограничителен метод за приемане на храна и има по-значителен ефект върху стомашно-чревните хормони. Също така това е обратима процедура в сравнение с операцията на стомашните ръкави.

Други операции – превключване на дванадесетопръстника – са много специфични хирургични операции, когато разглеждаме групата, която е претърпяла операция или рядкостта на хирургичните операции; и затова пациентите трябва да бъдат оценявани от центровете индивидуално.

Следоперативен живот
Най-важният момент за тези операции е, че пациентите трябва да знаят, че ги очаква нов живот в следоперативния период. Тъй като пациентите могат да се чувстват пълноценни с по-малко храна, те нямат проблем да възприемат нов начин на живот в следоперативния период.

qTherapy в качеството си на агент на болници разполага с възможността и опита да организира и да Ви запише час за първична консултация, както и да Ви даде подробна информация при подготовката и организирането на всичко необходимо до най-малките подробности, така че да не мислите за организационните стъпки, а да сте спокойни и подготвени в предстоящата Ви процедура по бариатрична хирургия с цел намаляване на телесното Ви тегло.