Липосукция

Премахване на мазнините

Всичко, което трябва да знаете за липосукцията

Липосукцията е козметична процедура, която премахва мазнините, от които не можете да се отървете чрез диета и физически упражнения. Липосукцията е подходяща е както за жени, така и за мъже.

Пластичен или дерматологичен хирург обикновено прави процедурата на бедрата, корема, задните части, гърба, ръцете или лицето, за да подобри формата им. Липосукцията може да се извърши и с други пластични операции, включително лифтинг на лицето, намаляване на гърдите и стягане на корема.

Липосукцията е хирургична процедура и с нея идват и рисковете. Затова трябва да сте в добро здраве, преди да се подложите. Това означава, че трябва поне:

 • Да бъдете в рамките на 30% от идеалното ви тегло;
 • Да имате здрава и еластична кожа, и
 • Да искате промяна.

Лекарите не препоръчват процедурата, ако имате здравословни проблеми с кръвоносната система или имате сърдечни заболявания, диабет или слаба имунна система.

Първата стъпка е да се консултирате с вашия хирург. Говорете за своите цели, за възможностите, за рисковете, ползите и за разбира се за разходите, като трябва да имате предвид, че не винаги най-ниската цена е най-доброто. Задайте всичките си въпроси.

Ако решите да се подложите на липосукция, Вашият хирург ще ви даде инструкции как да се подготвите за него. Те могат да включват диетични ограничения и ограничаване на алкохола.

Кажете на Вашия хирург за всякакви алергии, които имате, и всички лекарства, които приемате, включително без рецепта, както и билкови и хранителни добавки. Вероятно той ще Ви препоръча да спрете да приемате определени лекарства, като разредители на кръвта и някои болкоуспокояващи, няколко седмици преди процедурата.

Липосукцията може да се проведе в лекарския кабинет или в хирургичен център. Уверете се, че мястото, където го правите, е акредитирано и е известно с професионалните си стандарти, безопасност, хигиена и добри резултати.

Ще се приберете вкъщи още в същия ден след процедурата. Уверете се, че след това някой ще ви закара до вкъщи. (Ако се налага отстраняване на много мазнини, ще трябва да извършите операцията в болница, където може да останете за една нощ).

Преди да започне липосукцията, Вашият лекар може да маркира областите на тялото ви, които ще бъдат подложени на процедурата. Той може също така да направи снимки, които да използва за сравнения по-късно преди и след процедурата.

След това ще получите обща анестезия – което означава, че няма да сте будни по време на процедурата или местна упойка – което означава, че ще сте будни, но няма да усещате никаква болка.

Видове липосукция
Има само няколко различни техники за липосукция. Но всичко, което имат общо, е използването на тънка тръба, наречена канюла, свързана с вакуум за изсмукване на мазнините от тялото Ви.

Тумсцентната липосукция е най-разпространената техника. Вашият хирург инжектира стерилен разтвор в зоната, където трябва да се премахне мазнината. Състои се от физиологичен разтвор – който е солена вода – заедно с лидокаин и епинефрин. Разтвора улеснява засмукването на мазнините с по-малко загуба на кръв и болка.

Употребяваната с ултразвук липосукция или UAL използва енергия от звукови вълни под кожата Ви, за да разруши клетъчните стени на мазнините. Това втечнява мазнините, за да може да се изсмуче.

Лазерната липосукция, или SmartLipo, използва лазер, за да произведе прилив на енергия за втечняване на мазнините.

Възстановителен период
Може да не се наложи да останете в болницата в зависимост от вида на операцията, на която сте били подложен. Но трябва да очаквате синини, подуване и болезненост поне няколко седмици след това.

Вашият хирург може да изисква да носите стегната дреха (пристягащ корсет) в продължение на 1 до 2 месеца след операцията, за да контролира подуването.

Вероятно ще Ви бъдат изписани и някои антибиотици, за да предотвратите инфекция. Повечето хора могат да се върнат на работа в рамките на няколко дни и да се върнат към нормалните дейности в рамките на 2 седмици. Но имайте предвид, че всеки човек е различен и възстановителните периоди са индивидуални.

Попитайте вашия пластичен хирург конкретни въпроси за това какво ще бъде възстановяването ви, включително:

 • Какви лекарства ще трябва да приемате?
 • Ще се налага ли носенето на превръзки?
 • Ще има ли шевове и кога ще бъдат премахнати?
 • Кога ще можете да се упражнявате физически?
 • Налага ли се да идвате на преглед и кога?
 • Какви са рисковете и какво може да очаквате?

Козметичната хирургия, липосукцията е все пак операция, така че има и някои рискове. Можете да помогнете за намаляването им, като се уверите, че се извършва само от специално обучен, сертифициран козметичен хирург в доказана и международно призната и сертифицирана клиника, с каквито qTherapy си партнира.

Има няколко възможни риска, пряко свързани с липосукцията, които трябва да вземете предвид, включително:

 • Кървене;
 • Усложнения от анестезията (упойката);
 • Шок (обикновено от недостиг на достатъчно течност по време на операция);
 • Натрупване на течност (джобове на течност, образуваща се под кожата);
 • Инфекции (стрептокок, стафилокок);
 • Мастна емболия (когато мънички парченца мазнини се откъснат и блокират притока на кръв);
 • Изгаряния от хирургическите инструменти;
 • Неравномерно отстраняване на мазнини;
 • Реакции към лидокаин;
 • Промяна в усещането на кожата;
 • Скованост;
 • Увреждане на нервите, кръвоносните съдове, мускулите, белите дробове и коремните органи.

Друг риск е кръвен съсирек във вашите дълбоки вени. Съсиреците могат да бъдат много опасни, ако се движат към други части на тялото ви, например белите дробове.

Постоянни ли са резултатите?
Мастните клетки се отстраняват за постоянно по време на липосукцията. Но можете да натрупате килограми обратно с нови мастни клетки, които обикновено отиват в различни области на тялото Ви, ето защо след като преминете през възстановителния период е добре да се консултирате отново с хирурга си, след което да се обърнете както към, фитнес инструктор, така и към диетолог.

За да запазите новата си форма след операция, спазвайте диета, която включва много постни протеини, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. И спортувайте редовно.

За да заявите консултация и преглед при специалист в една от най-успешните клиники в Истанбул – Турция: