Присаждане на коса

Възвърнете самочувствието си

Всичко което трябва да знаете за присаждането на коса

Трансплантацията на коса, известна още като присаждане на коса е най-новата мания не само за онези, които са загубили косата си поради по-ранното и окaпване (мъже или жени), които желаят да възвърнат самочувствието си, но и за тези, които искат да променят линията на косата си или да придобият привлекателна и гъста коса. Ето какво трябва да знаете преди да се подложите на процедура по трансплантация на коса:

Трансплантация на коса

Това е хирургичен процес, който включва отстраняване на космените фоликули от всяко място в тялото, като лице или крака, и присаждането им върху обезкосмената част (това може да е главата или лицето). Най-новите техники са постоянни чрез събиране фоликуларни космени клъстери от окосмената част на главата. Този процес се нарича фоликуларна трансплантация на коса (FUT), която може да се извърши по два начина, събиране на ленти и екстракция на фоликуларни единици (FUE).

Събиране на ленти (FUT)

При събиране на ленти, кожни ивици с добър растеж на косата се трансплантират върху оплешивяващи участъци и във фоликуларен блок, екстракционните клъстери за коса с корените им се отстраняват ръчно и се присаждат на мястото без коса. Събирането на ленти е това, което хирурзите най-често приемат в наши дни. Този процес оставя тънък белег на мястото на донора и като възстановяването е в рамките на две-три седмици.

Екстракция на фоликуларни единици (FUE)

FUE е ръчен и отнемащ време процедура, но дава много естествени резултати и не оставя следи. Това е процедура, който отнема време както за лекаря, така и за пациента. Използването на роботиката обаче намали времето в този процес и го опростява изключително, макар тя да не е приложима за всеки пациент.

Подготовка за трансплантация на коса

В началната стъпка от операцията по трансплантация на коса космените фоликули от задната част на главата се отстраняват и се преместват в оплешивяващите зони. Преди да започне присаждането, косата в областта на донора се подстригва. След като косата в областта на донора е подстригана, се прави локална анестезия.

Премахната тъкан в областта на донора

Тъканта в областта на донора, която съдържа устойчиви на оплешивяване космени фоликули, се отстраняват хирургично и донорната област се зашива. Шевовете в областта на донора са скрити от косата на пациента, която е пенирана върху тях. Тези конци се отстраняват почти десет дни след операцията по трансплантация на коса. След това хирургичните специалисти използват микроскопи за преглед на донорната тъкан за дисекция и приготвяне на космени присадки на фоликулни единици.

Подготвяне на плешивият участък

След като се направи локалната анестезия на пациента, оплешивяващата реципиентна зона се подготвя за хирургичния процес. Не се изисква подстригване или премахване на космите в горната част на областта на реципиента. Присадките на фоликуларни единици се поставят в малките разрези, които са направени по неправилен шаблон в областта на получателя. Най-малките присадки се поставят пред линията на косата, а по-плътните се поставят зад нея.

Поставяне на присадки

Най-малките присадки се поставят пред линията на косата, по-плътните са поставят зад нея. След операцията по трансплантация на коса, на оперираната зона на пациента ще се виждат малки разрези с къса коса. Белезите от разреза заздравяват по естествен начин и зачервяването в областта на пациента изчезват в рамките на една-две седмици.

Време за възстановяване

Трансплантацията на коса е неинвазивна процедура и се извършва амбулаторно няколко пъти. Обикновено на пациентите се разрешава да мият косата си с шампоан два-три дни след процедурата, въпреки че скалпът трябва да бъде защитен от слънце и инфекции за известно време след операцията. Обикновено на пациентите се предписват антибиотици за няколко дни.

Факти, които следва да знаете за трансплантацията на коса

Трансплантираната коса се държи като естествена коса и се отлага между две до четири седмици от трансплантацията. След това корените започват да покълват естествено а косата продължава да расте цял ​​живот. Използването на локална анестезия прави безболезнена процедурата и пациентът може да се прибере вкъщи още същия ден. Трансплантацията на коса е различна от нехирургичното възстановяване на косата, при което предварително избрана основа е фиксирана върху част от скалпа.

Факти, които трябва да знаете

Трансплантацията на коса не означава, че ще имате луксозно подрязване на косата, тъй като резултатът варира индивидуално за всеки човек. Той също е свързан с естественото качество на косата на човека. Всеки случай на плешивост няма решение при трансплантация на коса. Това изцяло зависи от конкретния случай. Цената на процедурата зависи от броя на присадките. Колкото повече е броят на присадките, толкова по-високи са разходите.

За да заявите консултация с професионалист: