Ринопластика

Естетични промени на носа

Естетична операция на носа – Ринопластика

Естетичната хирургическа намеса на носа (наричана ринопластика) е операция на носа, целяща да промени формата му или да се подобри функционирането му.

Може да се направи по медицински причини – например за коригиране на проблеми с дишането, свързани с носа или коригиране на обезобразяване в резултат на травма или вродени дефекти.

Може да се направи и по козметични причини, което ще промени формата и външния вид на носа от естетична гледна точка.

Вземане на решение за подлагане на ринопластика
Ако мислите да се подложите на ринопластика, уговорете среща с вашия хирург, за да го обсъдите. По време на тази среща говорете за целите си и кажете на лекаря какво Ви притеснява за носа, как бихте искали да го промените и защо.

Имайте предвид, че няма такова нещо като перфектен нос. Хирургията обаче може да подобри чертите на лицето и да подчертае вашата уникална и естествена красота. Пластичният хирург може да опише чертите на лицето, които Ви правят уникални и да каже как промените биха подобрили външния Ви вид.

Хирургът ще оцени структурите на носа, както и другите черти на лицето. След тази оценка той може да Ви каже дали вашите очаквания са реалистични.

Хирургът също ще обмисли цялостното ви здравословно състояние и трябва да обсъди с вас рисковете, времето за възстановяване и свързаните с това разходи.

Има различни техники за прекрояване на носа. След като решите да продължите напред, вашият хирург трябва да опише точно какво предлага да направи.

Ако имате здравна застраховка, уверете се, че сте говорили предварително със своя застраховател, за да знаете какво се покрива и за какво ще трябва да платите. Здравната застраховка обикновено не плаща за процедури, които се извършват само по козметични причини.

Ринопластика – стъпка по стъпка
Операцията на носа обикновено се извършва като амбулаторна процедура, което означава, че няма да се наложи да нощувате в медицинското заведение. Ще получите обща или локална анестезия. С обща анестезия ще спите през време на операцията. При локална анестезия ще се успокоите и носът ви ще бъде изтръпнал, така че да сте отпуснати и да не можете да усетите болката.

По време на операция хирургът прави разрези в ноздрите. В по-трудни случаи хирургът също може да прави разрези през основата на носа. След това хирургът прекроява вътрешната кост и хрущял, за да създаде по-приятен външен вид.

Възстановяване след ринопластика
След оперативната намеса на носа хората обикновено носят носна шина през първата седмица. Можете да очаквате подуване и синини около очите след операция, която ще започне да се подобрява след третия ден. Това обаче може да продължи до две седмици.

Очаквайте носът ви да има слабо подуване, което вероятно само Вие и вашият хирург ще забележите. Това ще отмине през следващите шест месеца. Окончателната форма на носа, ефекта, който искате да бъде постигнат ще стане очевиден, след като напълно заздравее и спаднат отоците.

Трябва да избягвате напрегната активност в продължение на три до шест седмици след операцията. Можете да се върнете към социалните си дейности веднага след две до три седмици без никакви разпознаваеми признаци, че сте извършили ринопластика.

За да заявите консултация и преглед при специалист в една от най-успешните клиники по ринопластика в Истанбул – Турция: