Ин Витро (IVF) Оценка на Жената

Асистирана репродуктивна технология

Безплодието се наблюдава при около 10-15% от всички двойки. По време на оценката на безплодието трябва да бъдат изследвани и двамата партньори. Оценката има три стъпки: подробна история, физически преглед и лабораторни тестове.

  • Детайлизирането на историята на двойката е първата стъпка към идентифициране на възможната причина или причини за безплодие. Оценяват се възрастта на жените, продължителността на безплодието, минали лечения или операции, минали диагностични тестове, менструални характеристики, болка по време на периоди или полов акт, минала акушерска история, текущи медицински заболявания или лекарства, алергии, фамилна анамнеза, тютюнопушене или консумация на алкохол.
  • Следва физически преглед, включващ тегло, ръст, преглед за признаци на проблеми с щитовидната жлеза или излишък на андроген и вагинално и цервикално изследване.
  • Третата стъпка е да се определят кои лабораторни изследвания са необходими.

Най-честите идентифицируеми женски фактори

  • Овулаторна дисфункция
  • Възраст на майката
  • Аномалии на тръбите
  • Маточни проблеми

Овулаторна дисфункция
Тестване на яйчников резерв

При нормални обстоятелства се развива и овулира незрял фоликул, съдържащ яйцеклетка. Нередовната или необичайна овулация може да доведе до безплодие. Ановулацията, липсата на овулация, е най-честата причина за нередовни менструации (менструации). При пациенти с намален яйчников резерв, лош отговор на лекарства, ранно разкъсване на фоликулите, липса на яйцеклетка и лоши резултати от ин витро оплождане се срещат по-често от пациентите с нормален яйчников резерв.

Точната оценка на функцията и резерва на яйчниците (броят на яйцеклетките, които могат да узреят, които все още остават в яйцето) е важна за избора на най-добрата стратегия при планиране на лечението на плодовитостта. Има няколко начина за тяхното оценяване, включително подробна история, ултразвукова оценка и биохимична оценка.

Менструална история
Менструалната история е важна. Редовните менструации почти винаги показват, че овулацията е нормална, докато нередовните периоди обикновено заедно с прекомерен растеж на косата. Високите нива на серумни андрогени могат освен това да показват синдром на поликистозните яйчници, нередовните менструации могат да означават намален яйчников резерв и последният може да бъде разграничен от синдрома на поликистозните яйчници чрез оценка на анти-Мюлерианския хормон.

Ултразвукова оценка
Обемът на яйчниците и броят на яйцеклетките могат да бъдат измерени с помощта на ултразвук. Преброяват се малки фоликули, съдържащи яйца (антрални фоликули). Антралните фоликули са малки фоликули (с големина 2-8 mm), които се виждат на яйчниците чрез ултразвуково изследване. (повече от десет яйца). Също така обемът на яйчниците е важен, силно намаленият обем на яйчниците обикновено е заедно с намален яйчников резерв.

Биохимична оценка
Сред най-полезните тестове са тези, които определят броя на базовия антрален фоликул и нивата на стимулиращия хормон на базалния фоликул (FSH) и анти-Мюлерианския хормон (AMH).

Стойността на FSH по-ниска от 10 IU / l е нормална, докато нивото над 20 IU / l показва много намален резерв. За да се започне IVF-ICSI лечение, е желателно FSH да бъде по-ниско от 15IU / ml. Освен това лошите резултати от ин витро оплождане, като липса на отговор на лекарства, неуспехи в оплождането или арест на ембриони, са често срещани. Нивата на FSH, измерени на третия ден от периода, са важни.

Нивото E2, измерено също на третия ден от периода, не е основен тест, но дава допълнителна информация. Е2 под 80 pg / ml е нормално на 3-ти ден, докато ранното повишаване на E2 (над 80 pg / ml) може да показва намален резерв или може да има яйчникови цикти, които биха могли да бъдат открити от USG.

AMH често се използва за оценка на резерва, AMH се секретира от фоликулите на яйчниците и следователно отразява яйцеклетката на яйчниците. Нивото на AMH под 1 ng / ml се счита за ниско, между 1 и 3 – се счита за нормално, докато стойностите над 5 ng / ml показват висока реакция.

Индивидуализиращи лечения според овулаторната дисфункция. Протоколите за лечение и стимулиращите дози лекарства се индивидуализират за всеки пациент.

Пациенти с намален яйчников резерв:
Високите дози стимулиращи лекарства може да не увеличат броя на яйцеклетките, така че е по-добре да се използва минималната доза за стимулиране на яйчниците, като по този начин се подобрява качеството на яйцеклетките. Пациенти, отговарящи на Hifg, и пациенти с полициктичен яйчник (PCO): Ако овариалният резерв е висок, е важно да се избере минималната доза, за да се предотврати хиперстимулация на яйчниците, състояние, което може да доведе до събиране на течности в перитонеалната и белодробната кухина. Пациентите с PCO също имат повишен риск от хиперстимулация.

Възраст на майката
Плодовитостта намалява с напредването на възрастта, особено след средата на 30-те години. След 38-годишна възраст, в допълнение към ниския яйчников резерв, се наблюдава непрекъснато нарастване на степента на хромозомни аномалии в яйцата (анеуплоидия). Анеуплоидията в ембрионите намалява имплантационния потенциал и увеличава риска от аборт. Съветваме възрастните жени да не отлагат лечението, ако техните хормонални тестове и ехографски находки са подходящи. След четиридесетгодишна възраст дори месеците са важни, тъй като, особено след 43-годишна възраст, степента на успех драстично намалява. Не sе предлага и препоръчва IVF на жени след 45-годишна възраст.

Ако хормоналният статус на пациента и ехографските находки са подходящи, може да се започне АРТ. Въпреки това, особено след 43 години, степента на успех драстично намалява.

Съотношението на бременността за жена над 40 години също е намалено. Освен това трябва да се вземе предвид, че рискът от хромозомни аномалии и спонтанни аборти се увеличава с напредване на възрастта на майката.

Аномалии на тръбите
Фалопиеви тръби
За да се осъществи оплождането, сперматозоидите трябва да преминат през шийката на матката и матката и да достигнат яйцеклетката, преминавайки през фалопиевите тръби. 30 до 40% от причините за безплодие са свързани с ненормална функция на тръбите, така че е важно да се провери дали тръбите са отворени или не и дали функционират нормално или не. Минали коремни операции, тазови инфекции и ендометриоза могат да увредят тръбите. Хистеросалпингограмата (HSG тест) може да покаже препятствия и сраствания в тубите. Ако се наблюдават някакви отклонения, следващата стъпка може да бъде лапароскопия. Въпреки че лапароскопията може да помогне за коригиране на перитубалните сраствания, силно увредените епруветки не могат да бъдат коригирани и в тези случаи IVF е най-доброто лечение.

Подуването на тръбите (хидросалпинкси) също може да попречи на успешната бременност. Течността, натрупваща се в тръбите, може да изтече обратно към матката, предотвратявайки имплантирането или увеличавайки риска от аборт и извънматочна бременност.

Проблеми произхождащи от матката
Някои вродени малформации на матката, миоми, полипи и сраствания, дължащи се на някои инфекции или предишни вътрематочни операции, могат да нарушат имплантирането на ембриона.

Вродените малформации засягат по-скоро резултата от бременността, отколкото безплодието. Може да има повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Полипите са доброкачествени израстъци, които могат да се появят в маточната кухина и които се хранят с естроген. Те са с размери от няколко милиметра до няколко сантиметра и могат да бъдат безсимптомни. Ако полипите са с размери над 1,5 cm, те могат да имат отрицателен ефект върху имплантацията и трябва да бъдат отстранени чрез хистероскопия преди IVF.

Миомите (лейомиоми или миома на матката) са доброкачествени тумори, които могат да растат в матката. Най-често те са разположени на външната повърхност (субсерозална) или в мускулната стена на матката (интрамурална). В тези случаи миомата може да не пречи на зачеването. Ако обаче са разположени във вътрешната страна на матката (субмукозна) или оказват натиск върху кухината, те трябва да бъдат отстранени чрез операция.

Процедури, които могат да бъдат необходими преди или по време на лечение

  • Хистеросалпингография (HSG)
  • Хистероскопия
  • Лапароскопия

Какво е хистеросалпингография (HSG)? Защо и кога се извършва?
Хистеросалпингографията (HSG) е рентгенографска оценка на маточната кухина и фалопиевите тръби след инжектирането на радиопрозрачна среда през цервикалния канал. HSG се извършва два до пет дни след края на периода. Може да почувствате малко болка по време на преминаването на средата през тръбите.

HSG може да бъде полезен, ако има анамнеза за тазова инфекция, коремна хирургия, ендометриоза или възпаление на апендикса, което може да показва възможността за увреждане на тръбите. В случаи на повтаряща се IVF-ICSI неуспех е от съществено значение да се видят маточните тръби и да се изключи събирането на течности.

По време на HSG, налягането на радиопрозрачния агент понякога може да изчисти тръбите, които са блокирани от слуз. Ако това се случи, има вероятност от спонтанна бременност след HSG.

Хистероскопия или лапароскопия може да са необходими за потвърждаване на диагнозата на всяка аномалия, открита при HSG, за лечението на такава диагноза.

Какво е хистероскопия? Защо и кога се извършва?
Тази техника ни позволява да видим маточната кухина с оптична камера. Полипи на ендометриума, сраствания в кухината, миоми в близост до кухината и аномалии на маточната кухина могат да бъдат диагностицирани и лекувани. Хистероскопия се извършва два до пет дни след края на периода.

Какво представлява лапароскопията? Защо и кога се извършва?
Това е последната диагностична процедура при разследването на безплодна двойка. Това е просто изследване на коремната кухина с малка коремна операция. Може да се извърши с помощта на лапароскоп, гъвкав оптичен инструмент, който се преминава през малък разрез в коремната стена. Извършва се два до пет дни след края на периода.

Процедурите, които могат да се извършват чрез лапароскопия, включват лечение на кисти на яйчниците, тубусни патологии или извънматочна бременност, лизис на сраствания и изрязване на миомни възли. Както диагностиката, така и лечението могат да се извършват по време на лапароскопия.

За да заявите безплатна консултация и преглед при специалист в една от най-успешните клиники прилагащи ин витро процедура в Истанбул – Турция: