Ин Витро (IVF) Оценка на Мъжът

Асистирана репродуктивна технология

Безплодието при мъжа
Безплодието може да засегне както жените, така и мъжете. Около 15 до 20% от семейните двойки кандидатстват за IVF процедура поради безплодие, а мъжкият фактор на безплодие присъства в приблизително половината от тези случаи. Безплодните двойки, лекувани в болниците, с които работим, се оценяват от екип, който включва гинеколог, специалист по урология / андрология, ембриолог и генетични експерти. Всички те са експерти в своите области и работят в тясно сътрудничество помежду си. Извършват се задълбочени изследвания и се планират и провеждат необходимите прегледи и лечения от лекарите в областта на техния опит.

Обща информация
Как функционира мъжката репродуктивна система?
Фоликулостимулиращият хормон (FSH) и лутеинизиращият хормон (LH) се секретират от хипофизната жлеза. LH регулира производството на тестостерон в тестисите. FSH стимулира развитието на сперматозоиди.

Как се произвеждат сперматозоиди?
FSH и тестостеронът действат върху зародишните клетки, разположени в тубулите на тестисите. Ежедневното производство на сперма при здрави мъже е около 123 милиона. Образуването на зряла сперматозоидна клетка отнема от 42 до 76 дни.

Какво представляват „каналите за предаване на сперматозоиди“?
Сперматозоидите, произведени в тестисите, преминават през поредица от канали: епидидима, дуктусното отклонение (семепроводимост), семенния мехур и еякулационния канал.

Какво представлява еякулатът?
Еякулатът е белезникава, седефна течност, съдържаща сперматозоиди, наречена сперма. Средният обем на тази течност е 1,5 до 4 ml. По-голямата част от него се секретира от тестисите, простатната жлеза и семенния мехур. Тази течност включва вещества, които са важни за развитието на сперматозоидите и за поддържането на сперматозоидите живи, докато стигнат до яйцеклетката на жената. По време на сексуална стимулация на върха на мъжкия полов орган се появява малко лепкава течност. Тази течност се отделя от жлезата около уретрата и не съдържа сперматозоиди. Първата част на еякулата обаче съдържа най-голям брой сперматозоиди.

Какво представляват „азооспермия“ и „аспермия“
„Азооспермия“ е липсата на сперматозоиди в еякулата. Това се случва по две причини:

 1. Азооспермията може да се дължи на нарушено производство на сперматозоиди в тестисите. Това се нарича необструктивна азооспермия (NOA).
 2. Азооспермията може да се дължи на запушване или вродено отсъствие на каналите за предаване на сперматозоиди. Това се нарича обструктивна азооспермия (ОА).

„Аспермия“ е липсата на еякулат. Може да се дължи на обструктивна азооспермия. Той може да бъде причинен и от някои системни заболявания, като диабет и заболявания на нервната система и от използването на някои лекарства.

Какво представляват „хипоспермия“ и „хемоспермия“?
Терминът „хипоспермия“ означава, че обемът на еякулата е по-малък от нормалния. Това може да се дължи на препятствие или въздържане от сексуална активност само за кратки периоди.

„Хемоспермия“ е терминът за наличие на кръв в еякулата. Обикновено не се счита за причина за безпокойство при младите мъже и може да се дължи на дългосрочно сексуално въздържание или на инфекция.

Причини за мъжкото безплодие
Какво може да причини мъжко безплодие?

Съществуват редица причини за безплодие при мъжете, включително:

 1. Варикоцеле
 2. Неопускан тестис (хрипторсидизъм)
 3. Инфекциозна болест
 4. Генетични фактори
 5. Ендокринни (хормонални) нарушения
 6. Хирургия
 7. Пушене, консумация на алкохол
 8. Токсични вещества в околната среда
 9. Имунологично безплодие
 10. Химиотерапия и лъчетерапия
 11. Лекарства
 12. Системни заболявания
 13. Запушване на каналите за предаване на сперматозоиди или проблеми с еякулацията (ретроградна еякулация)

Причини не се откриват в около 20 до 30% от случаите. Това явление се нарича идиопатично безплодие.

Варикоцеле
Какво представлява варикоцеле?
Варикоцеле е варикозно разширение на тестикуларните вени. Това е най-честата причина за мъжко безплодие и се наблюдава при около 20 до 30% от безплодните мъже. Въпреки това може да се появи при 5 до 10% от нормалната популация.

Какво причинява варикоцел?
Причините за варикоцеле не са известни. Въпреки това е по-често при високи мъже, при затлъстели мъже, при мъже, които имат хроничен запек, белодробно заболяване или хронична кашлица, при мъже, които работят в изправено положение за дълго време и при мъже, които се занимават с тежки спортове, като напр. вдигане на тежести.

По анатомични причини варикоцеле е по-често от лявата страна (90%). В 8 до 9% от случаите тя е двустранна; и само в 1 до 2% се намира вдясно.

Какви са симптомите на варикоцеле?
Скроталната болка и подуване на тестисите са най-честите симптоми на варикоцеле. В дългосрочен план тестисите могат да намалят по размер.

Какъв ефект има варикоцеле върху фертилитета при мъжете?
Повишената интратестикуларна температура, намаленият приток на кръв в тестисите и повишените нива на токсични вещества поради варикоцеле водят до намалено производство на сперматозоиди.

Как може да се диагностицира варикоцеле?
Диагностицира се чрез физически преглед. Скроталната доплер ехография е полезна за диагностика.

Как може да се лекува вариоцеле?
Лекува се хирургично. Операцията обаче не се препоръчва във всички случаи. Препоръчва се, ако пациентът има някое от следните:

 1. Варикоцеле, диагностицирано по време на тийнейджърските си години, води до атрофия на тестисите.
 2. Намалени параметри за анализ на спермата.
 3. Многократни неуспешни опити за асистирана репродукция.

Незадален тестис / тестове (крипторхидизм)
Какво е неспаднал тестис (крипторхизъм)?
Тестисите се развиват в корема на нероденото бебе, точно под бъбреците, и се спускат в скротума непосредствено преди раждането. При някои бебета те остават във високо положение или извън скротума. Това състояние се нарича неопускане на тестисите / тестисите или крипторхизъм.

Колко често се среща крипторхизмът?
Това е една от най-честите вродени аномалии и присъства при 2% до 5% от доносените новородени момчета. Въпреки това е по-често при недоносени бебета (около 30%).

Какъв ефект има крипторхизмът върху мъжкото безплодие?
Производството на сперматозоиди се влияе отрицателно от по-високата температура на тестисите, която се получава, ако тестисите не се спуснат. Докато производството на сперматозоиди може да бъде между 70% и 80% в случаите на едностранно неспускане на тестисите, то е само 20% -30% в двустранни случаи.

Кога трябва да се лекува?
Тестисите могат да се спуснат в скротума без медицинска намеса през първата година от живота. Ако това не се случи естествено, трябва да се направи хирургично преди навършване на две години. Производството на сперма е необратимо засегнато след 6-годишна възраст.

Инфекциозни заболявания
Какви инфекциозни заболявания могат да причинят мъжко безплодие?
Инфекцията на простатата (простатит) или инфекции, предавани по полов път, засягат функцията на сперматозоидите чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки (левкоцити) в еякулата и могат да доведат до мъжко безплодие.

Нелекуваната гонорея може да доведе до запушване на каналите за предаване на сперматозоиди. Туберкулозата засяга епидидимиса в мъжката репродуктивна система. Нелекуваната туберкулоза може да доведе до запушване.

Тестикуларните инфекции, известни като орхидеи, могат да доведат до безплодие, като засягат структурата на репродуктивната система и влошават производството на сперматозоиди. Заушка орхидеи, разработени след паротит инфекция са най-честата причина за орхидеи. Преди юношеството болестта на паротит обикновено няма ефект върху сперматозоидите. След пубертета обаче паротитните орхидеи могат да се развият в 40% от случаите на едностранна или двустранна инфекция на тестисите.

Генетични фактори
Какви са генетичните причини за мъжкото безплодие?
Генетичната структура на нормален мъж е 46, XY. Състои се от 22 двойки автозомни хромозоми и една X и една Y полова хромозома.

Има няколко молекулярни механизма, които влияят върху производството, узряването и функцията на сперматозоидите. Все още повечето от тях не са ясно идентифицирани.

Генетичните дисфункции могат да причинят мъжко безплодие, като повлияват производството на сперматозоиди по различни начини:

 1. Нарушения на мъжките полови хромозоми a. бройни аномалии b. структурни аномалии.
 2. Аутозомни хромозомни аномалии при мъжете.
 3. Аномалии в генетичните материали на спермата.

Нарушения на броя на половите хромозоми
Синдромът на Klinefelter е най-честото нарушение на броя на половите хромозоми. Среща се между 1 на 500 и 1 на 1000 от бебетата. Тези бебета имат една допълнителна Х хромозома, така че тяхната генетична структура е 47, XXY. Мъжете с този синдром са високи, с по-дълги ръце и крака от нормалното. Те имат слабо развити специфични за пола характеристики и малки тестиси (по-малко от 5 ml в обем). Те имат високи нива на FSH и LH и нивото на тестостерон е по-ниско от нормалното. Обикновено тези пациенти имат азооспермия.

В случаите на Klinefelter спермата може да бъде получена чрез микроскопична екстракция на сперматозоиди на тестисите (Micro TeSe). Използвайки този метод, нашата успеваемост е 53%.

Аномалии в структурата на мъжките полови хромозоми
Три различни области на мъжката Y хромозома контролират производството на сперматозоиди: AZF-a, AZF-b и AZF-c. Недостатъците във всяка от тези области засягат производството на сперматозоиди в различна степен. Недостатъците в AZF-c региона са най-честата аномалия и са свързани с намален брой на сперматозоидите. Недостатъците в регионите AZF-a и AZF-b са свързани със сериозни проблеми в производството и узряването на спермата.

Автозомни хромозомни нарушения
Някои дефекти в 22-те двойки хромозоми могат да причинят мъжко безплодие.

Нарушения на генетичната структура на спермата
Дефектите в генетичната структура на сперматозоидите водят до функционално и морфологично увредени сперматозоиди. Инфекции, варикоцеле, тютюнопушене, токсични агенти за околната среда и треска могат да бъдат причините.

Ендокринни (хормонални) нарушения
Какви ендокринни нарушения могат да причинят мъжко безплодие?
Ендокринните или хормонални нарушения са налице в около 3% до -5% от случаите на мъжко безплодие. Тези проблеми са:

 1. Намалени нива на f тестостерон.
 2. Повишена секреция на пролактин от хипофизната жлеза (ниво на пролактин в кръвта по-високо от 50 ng / ml).
 3. Повишени нива на серумен естроген, дължащи се например на употребата на наркотици или затлъстяването.
 4. Нарушения на надбъбречната жлеза.
 5. Нарушения на щитовидната жлеза

Какво е хипогонадизъм?
Хипогонадизмът е клинично състояние в резултат на намалено производство на тестостерон. Това води до мъжко безплодие и сексуална дисфункция. Има два вида хипогонадизъм: „първичен“ и „вторичен“.

При първичен хипогонадизъм, известен също като „първична тестикуларна недостатъчност“, нивото на серумен тестостерон е ниско, а нивата на FSH и / или LH са високи.

При вторичния хипогонадизъм нивата на тестостерон и FHS / LH са ниски. Това състояние е едно от най-често лечимите ендокринни отклонения, открити при мъжкото безплодие.

Операция
Какви операции могат да доведат до мъжко безплодие?
Тестикуларните операции или всякакъв вид операции в ингвиналната област, като възстановяване на херния или операция при варикоцеле, могат да причинят увреждане или нараняване на съдовете на тестисите или каналите за предаване на сперматозоиди и могат да доведат до безплодие.

Хирургичните операции за лимфни възли в задната част на корема за рак (операция на ретроперитонеални лимфни възли), хирургия на аорта, хирургия на дебелото черво и гръбначния мозък могат да увредят нервните механизми, засягащи транспорта на сперматозоиди и да доведат до изтичане на сперматозоидите обратно в пикочния мехур. Някои операции на простатата или пикочния мехур могат да доведат до подобна ситуация.

Пушене и консумация на алкохол
Какъв ефект оказват тютюнопушенето и консумацията на алкохол върху производството и функционирането на спермата?

Пушенето е една от основните причини за увреждане на генетичния материал на сперматозоидите. ДНК увреждане. Освен това пушенето може да доведе до неуспех на асистираните репродуктивни методи.

Консумацията на алкохол засяга хормоналните механизми и може да доведе до намаляване на производството на тестостерон в дългосрочен период.

Токсични вещества в околната среда
Какви фактори на околната среда причиняват мъжко безплодие?
Тежките метали като олово и живак, пестициди, органични разтворители, високи температури на околната среда и електромагнетизъм имат вредно въздействие върху сперматозоидите. Мобилните телефони, компютърните монитори и преносимите компютри оказват влияние върху производството на сперма чрез електромагнитни вълни и топлинни ефекти. Трудно е обаче да бъдем точни относно продължителността и интензивността на излагане на фактори на околната среда, необходими за постигане на тези неблагоприятни ефекти върху човешката сперма.

Киселинните течности и смазки са токсични за спермата.

Работата в гореща среда, като пещи или металургични заводи, горещи душове и чести сауни може да повлияе на качеството на спермата.

Имунологична безплодност
Какво е имунологично безплодие?
Инфекциозните заболявания, скроталната травма и операцията на тестисите могат да доведат до нарушаване на структурата на тестисите. Това може да доведе до активиране на имунната система на човека срещу сперматозоидите и намаляване на подвижността на сперматозоидите. Репродуктивните техники са препоръчителни методи за имунологично безплодие.

Химиотерапия и радиотерапия
Как химиотерапията и лъчетерапията влияят на производството на сперматозоиди?
Лекарствата, използвани за лечение на рак, са токсични за всички клетки, които бързо нарастват. По-специално, лекарствата, използвани за лимфом и левкемия на Ходжкин, са изключително токсични. В резултат на това в рамките на осем до дванадесет седмици след започване на химиотерапията производството на сперматозоиди се прекъсва. В зависимост от дозата и продължителността, тя може да започне отново само при 15% до 30% от пациентите след една до пет години след прекратяване на лечението.

Радиотерапията има подобен ефект. При приложения над 600 Rad, азооспермията се развива за 10 седмици.

Замразяването на сперматозоиди е препоръчително за всички мъже в репродуктивните години преди лечение на рак, лъчетерапия и/или химиотерапия.

Системни болести
Какви заболявания могат да повлияят на мъжката плодовитост?

Диабетът, множествената склероза и заболявания на гръбначния мозък могат да причинят проблеми с транспорта на сперматозоиди и да доведат до ретроградна еякулация, еякулацията на сперма назад към пикочния мехур, вместо напред през уретрата.

Производството на сперма може да бъде повлияно от хормонален дисбаланс при пациенти с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Имуносупресивните лекарства, приемани след бъбречна или чернодробна трансплантация, могат да намалят производството на сперматозоиди.

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да повлияят на производството на сперма.

Обструкция на каналите за предаване на сперма
Какво представлява обструктивната азооспермия?
Ако обемът на еякулата е по-малък от 1,5 ml, най-вероятната причина за азооспермия е запушване на каналите за предаване на сперматозоиди. В тези случаи производството на сперматозоиди в тестисите и размерите на тестисите са нормални. Сперматозоидите обаче не могат да изтекат поради анатомични или функционални проблеми на каналите за предаване на спермата. Някои причини за обструктивна азооспермия могат да бъдат лекувани хирургично.

Какво е вроденото отсъствие на сперматозоиди?
При някои безплодни мъже семепровода отсъства. Това състояние е свързано с генетично заболяване, наречено муковисцидоза. При това състояние трябва да се направят допълнителни генетични тестове.

Какви други вродени нарушения причиняват обструкция?
Маси като епидидимни кисти, сперматоцеле или кистозна маса върху уретрата могат да блокират преминаването на спермата.

Има ли други причини за запушване?
Инфекции като нелекувана гонорея и туберкулоза, операции в ингвиналната област, като възстановяване на ашерния или операция на варикоцеле, както и някои диагностични техники за мъжко безплодие като вазография, могат да причинят запушване на сперматозоидите. В някои случаи е възможна реконструктивна хирургия.

Какво е ретроградна еякулация?
По време на еякулацията мускулите на пикочния мехур се свиват, изтласквайки еякулата през уретрата в пениса. Ако има някакви дефекти в структурата на тези мускули, те не успяват да се свият и еякулатът се влива обратно в пикочния мехур.

Какво причинява ретроградна еякулация?

Ретроградна еякулация е резултат от:

 1. Болести на нервната система, като диабет и заболявания на гръбначния мозък.
 2. Предишна операция, като операция на простатата или шията на пикочния мехур, някои коремни операции и онкологични операции.
 3. Някои лекарства, като тези, предписани за заболявания на простатата или психични разстройства.

За да заявите безплатна консултация и преглед при специалист в една от най-успешните клиники прилагащи ин витро процедура в Истанбул – Турция: