ин витро (ivf)

Асистирана репродуктивна технология

Какво представлява ин витро оплождане (IVF)

Какво е IVF – ин витро оплождане
IVF – ин витро опложданее вид асистирана репродуктивна технология, която се извършва за оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, след което получените ембриони се връщат в матката.

Преди да се започне с процедура IVF – ин витро оплождане, жената първо ще трябва да бъде подложена на тест за състоянието на резерва на яйцeклетки. Това включва вземане на кръвна проба и тестване за нивото на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Резултатите от този тест ще дадат на Вашия лекар информация за размера и качеството на Вашите яйцеклетки.

Вашият лекар ще прегледа и матката. Това може да включва извършване на ултразвук, който използва високочестотни звукови вълни, за да създаде изображение на матка. Тези тестове могат да разкрият здравното състояние на матката и да помогнат на лекаря да определи най-добрия начин за имплантиране на ембрионите.

Мъжете ще трябва да минат през тест за сперма. Това включва даване на проба от сперма, която лабораторията ще анализира за броя, размера и формата на спермата. Ако спермата е слаба или повредена, може да се наложи процедура, наречена интрацитоплазмена инжекция на сперма (ICSI). По време на ICSI процедурата специалист инжектира сперма директно в яйцеклетката. ICSI може да бъде част от IVF процедурата.

Изборът да се пристъпи към IVF – инвитро оплождане е много лично решение, за което е препоръчително да си отговорите на следните въпроси:

Какво ще правите с неизползваните ембриони?

Колко ембриони искате да прехвърлите? Колкото повече ембриони се прехвърлят, толкова по-висок е рискът от многоплодна бременност. Повечето лекари няма да прехвърлят повече от два ембриона.

Как мислите за възможността да имате близнаци, тризнаци или многоплодна бременност от по-висок ред?

Какво мислите за правните и емоционални проблеми, свързани с използването на дарени яйцеклетки, сперма и ембриони или сурогат?

Какви са финансовите, физическите и емоционалните натоварвания, свързани с IVF?

Как се извършва процедурата ин витро оплождане
В инвитро процедурата има пет стъпки:

  • стимулиране
  • извличане на яйцеклетки
  • оплождане
  • култивиране на ембриона
  • прехвърляне

Стимулиране
Жената обикновено произвежда яйцеклетки по време на всеки менструален цикъл, а IVF изисква няколко яйцеклетки. Използването на множество яйцеклетки увеличава шансовете за развитие на жизнеспособен ембрион. В някои случа специалистите предписват лекарства за плодовитост, за да се увеличи броя на яйцеклетките, които тялото произвежда. През това време лекарят ще извършва редовни кръвни изследвания и ултразвукови изследвания, за да следи производството на яйцеклетки и да уведомява специалиста по ин витро кога е настъпил момента за да ги извлече.

Извличане на яйцеклетки
Извличането на яйцеклетки е известно като фоликуларна аспирация. Това е хирургична процедура, извършена с анестезия. Вашият лекар ще използва ултразвуков уред, за да насочи игла през вагината, във вашия яйчник и във фоликул, съдържащ яйцеклетка. Иглата ще изсмуква яйцеклетки и течност от всеки фоликул.

Оплождане
Мъжкият партньор ще трябва да даде проба от своята сперма. Специалист ще смеси спермата с яйцеклетките и ако това не произведе ембриони, лекарят може да реши да използва ICSI процедура (ICSI е процедура, при която отделен сперматозоид се взима с фина стъклена игла и се инжектира директно във всяка яйцеклетка цел подпомагане на оплождането).

Култивиране на ембрионите
Вашият лекар ще наблюдава оплодените яйцеклетки, за да гарантира, че те се делят и развиват. Понастоящем ембрионите могат да бъдат подложени на тестове за генетични състояния.

Прехвърляне
Когато ембрионите са достатъчно големи, те могат да бъдат имплантирани – прехвърлени. Това обикновено се случва три до пет дни след оплождането. Имплантацията включва поставяне на тънка тръба, наречена катетър, поставена във вагината, покрай шийката на матката и в матката. След това лекарят ще освободи ембриона в матката.

Бременността възниква, когато ембрионът се имплантира в стената на матката. Това може да отнеме от 6 до 10 дни. Кръвен тест ще определи дали е настъпила бременност.

За да заявите безплатна консултация и преглед при специалист в една от най-успешните клиники прилагащи ин витро процедура в Истанбул – Турция: