КАТАРАКТА

Мътно или замъглено зрение

Катаракта може да причини проблеми със зрението като замъглено зрение, отблясъци при гледане или усещане за съществуване на ореоли около светлините, както и затруднено виждане през нощта. Операцията на катаракта включва отстраняване на замъглената леща и замяната и с изкуствена леща, наречена вътреочна леща.

Има два основни типа хирургия на катаракта екстракапсуларна хирургия и интракапсуларна хирургия. Екстракапсуларната хирургия, която е по-често прилаганата от двете, включва отстраняване на мътния център на лещата чрез малък разрез. Интракапсуларната хирургия включва премахване на цялата леща и рядко се прилага в днешно време.

Операцията на катаракта може да се извърши по традиционни методи или с помощта на лазер. Лазерно-асистираната хирургия на катаракта, известна още като фемтосекундна лазерно-асистирана хирургия на катаракта, използва лазер, за да направи някои от разрезите и да изпълни други задачи по време на процедурата. Това може да бъде по-прецизно от традиционните методи и може да доведе до по-бързо заздравяване и по-добри визуални резултати за пациента. Въпреки това, не всички пациенти са подходящи за лазерно асистирана операция на катаракта и решението за използване на лазер обикновено се основава на индивидуалните нужди и предпочитания на пациента и професионалното мнение на специалиста.

По време на процедурата хирургът извършва малък разрез в окото като използва специализирани инструменти, за да отстрани замъглената леща. Специалистът може по негово усмотрение на прецени да използва ултразвукови вълни, за да разбие лещата на по-малки части за по-лесното и отстраняване. След отстраняване на мътната леща в окото се поставя вътреочната леща. Налични са различни видове вътреочна леща, включително монофокални, мултифокални и торични. Избраният тип вътреочна леща зависи от индивидуалните нужди на пациента, зрителните цели, които желае да бъдат постигната, атака също и от мнението на специалист по очни заболявания.

Подходящите пациенти за извършване на операция на катаракта включват лица, които имат замъглено зрение, което не може да се коригира с очила или контактни лещи, имат отблясъци или ореоли около светлините, особено през нощта, имат затруднения при гледане, когато четат или гледат телевизия, както и в случаите, когато често се налага да сменят рецепти за очила или контактни лещи. Важно е да се отбележи, че оперативното отстраняване на катаракта обикновено не се препоръчва за хора с определени медицински състояния като неконтролиран диабет, автоимунни заболявания или анамнеза за увеит (възпаление на средния слой на окото).

Операцията на катаракта обикновено е много безопасна и има висок процент на успеваемост. Повечето пациенти изпитват значително подобрение на зрението си след процедурата. Въпреки това, както при всяка друга оперативна намеса, съществуват рискове, включително възможността от инфекция, кървене и проблеми с вътреочната леща. Важно е да обсъдите тези рискове с лекар, преди да решите да се подложите на процедурата, както и за изборът на най-подходящ метод за изпълнението и.

За да заявите план за лечение или преглед в едни от най-иновативните клиники в Истанбул: