ЛУМБАЛНАТА ЛАМИНЕКТОМИЯ

Хирургична процедура

Лумбалната ламинектомия е хирургична процедура, която най-често се провежда за лечение на болки в краката, свързани с херния дискове, спинална стеноза и други свързани състояния. Стенозата се появява с възрастта на хората и връзките на гръбначния стълб се сгъстяват и втвърдяват, дисковете се издуват, костите и ставите се разширяват и се образуват костни шпори или остеофити. Спондилолистезата (приплъзването на един прешлен върху друг) също може да доведе до компресия.
Остеофитите са костни бучки (костни шпори), които растат върху костите на гръбначния стълб или около ставите.

Те често се образуват до ставите, засегнати от остеоартрит, състояние, което кара ставите да станат болезнени и сковани.

Остеофитите могат да растат от всяка кост, но най-често се намират в:
  • врата
  • рамо
  • коляно
  • долната част на гърба
  • пръсти или палец на крака
  • стъпало или пета
Факторите, които водят до образуването им в тялото са: възраст, наличие на остеоартроза, травми (като камшичен удар на врата) , лоша стойка на тялото, обездвиженост, претоварване и износване на стави и генетична предразположеност.

Симптомите, чрез които се проявяват са: притискане на нерв, ограничение на ставната подвижност и обструкция на тъкани и органи. Имат значително клинично значение и могат да бъдат източник на болка, загуба на функция и последваща трайна инвалидизация.

Целта на ламинектомията е да се облекчи натискът върху гръбначния мозък или гръбначния нерв чрез разширяване на гръбначния канал. Това става чрез отстраняване или подрязване на ламената (покрива) на прешлените, за да се създаде повече пространство за нервите. Хирургът може да извърши ламинектомия със или без сливане на прешлени или отстраняване на част от диск. Могат да се използват различни устройства (като винтове или пръти), за да се подобри способността да се получи твърд синтез и да се поддържат нестабилните зони на гръбначния стълб.

За да заявите преглед или лечение в международно признатите и акредитирани многопрофилни болници в Турция, които представляваме можете да се обърнете за съдействие като: