МИКРОДИСЕКТОМИЯ

Хирургична процедура

Микродискектомия е хирургична процедура, която се използва за лечение на дискова херния на гръбначния стълб. Основните оплаквания, които могат да доведат до препоръка за микродискектомия, включват силна и постоянна болка в долната част на гърба, болка, която се спуска надолу по крака, слабост, изтръпвания или слизаща болка към и в крака.

Дискова херния възниква, когато мекият материал вътре в диска излиза през пукнатина в по-твърдия външен слой. Мекият материал може да окаже натиск върху близките нервни корени, което може да причини както болка, така и други симптоми. Микродискектомията се извършва с цел отстраняване на хернираната част на диска и облекчаване на натиска върху нервните коренчета.

Тази процедура обикновено се препоръчва на пациенти, които са опитали нехирургично лечение като физио терапия, рехабилитационна и други видове терапии, лекарства и продължителен покой с цел успокояване на болките, но не са намерили облекчение. Най-добрите кандидати за тази процедура са тези с дискова херния, която причинява значително компресиране на нервните корени и свързаните с това симптоми. Препоръчително. Преди да се консултирате със специалист да си направите ядрено магнитен резонанс (ЯМР) на болното място.

Операцията обикновено се извършва под обща анестезия и обикновено отнема между 45 минути и 1 час. Прави се малък разрез в долната част на гърба и се използва микроскоп за визуализиране на засегнатата област на гръбначния стълб. След това дисковата херния се отстранява с помощта на специализирани инструменти. След това разрезът се затваря и се поставя превръзка.

След процедурата пациентите обикновено остават в болницата за един или два дни за възстановяване. Обикновено се препоръчва физикална терапия, за да се помогне на пациентите да си възвърнат силата и мобилността. Повечето пациенти могат да се върнат към нормални дейности в рамките на 4-6 седмици, но може да отнеме няколко месеца, за да се реализират пълните ползи от операцията. С напредване на медицината, често се наблюдава връщане към нормалния живот на пациента след няколко дни, но това може да каже само специалиста, който се ангажира да извърши процедурата.

Важно е да се отбележи, че докато микродискектомията е безопасна и ефективна процедура, както при всяка операция, има рискове и потенциални усложнения, които трябва да бъдат обсъдени с вашия хирург, преди да пристъпите към нейното извършване.

За да заявите план за преглед или за лечение в едни от най-иновативните и международно акредитирани болници в Истанбул: