ЛУБМАЛНА ДЕКОМПРЕСИЯ

Хирургична процедура

Минимално инвазивна лумбална декомпресия (МИЛД) е хирургична процедура, която се използва за лечение на различни състояния, които причиняват компресия на нерв в долната част на гърба. Целта на процедурата е да облекчи натиска върху нервите, като създаде повече пространство за преминаването им без да бъдат притиснати. Това може да помогне за облекчаване на симптоми като болка, изтръпване и слабост в краката.

Кой е подходящ пациент за минимално инвазивна лумбална декомпресия

Пациенти, които изпитват хронична болка в гърба, причинена от състояния като лумбална спинална стеноза, дискова херния или дегенеративно дисково заболяване, могат да бъдат кандидати за МИЛД. Процедурата обикновено се препоръчва за пациенти, които не са имали успех с консервативни методи на лечение, като физио терапия, прием на лекарства или поставяне на инжекции. В допълнение, МИЛД може да бъде подходящ вариант за пациенти, които не са кандидати за по-инвазивни процедури, като отворена лумбална декомпресивна хирургия.

Методи на минимално инвазивна лумбална декомпресия

МИЛД се извършва с помощта на малък разрез, обикновено по-малък от един инч, в долната част на гърба. През разреза се вкарва малка тръба, наречена тръбен ретрактор, която позволява на хирурга да получи достъп до гръбначния стълб, без да уврежда околните мускули или тъкани. След като тръбният ретрактор е на място, хирургът ще използва специализирани инструменти, за да отстрани малки парченца кост или тъкан, които притискат нервите.

Как да разберете дали се нуждаете от процедурата

Вашият лекар може да препоръча МИЛД, ако сте изпитвали хронична болка в гърба, причинена от състояния като лумбална спинална стеноза, дискова херния или дегенеративно дисково заболяване. Вашият лекар ще вземе под внимание и други фактори като цялостното ви здраве, нивото на активност и отговора ви по отношение на прилаганите консервативни методи на лечение. В някои случаи Вашият лекар може да препоръча ЯМР или КТ сканиране, за да потвърди диагнозата и да определи най-добрия курс на лечение.

Резултат от процедурата

След извършване на МИЛД повечето пациенти могат да се върнат към нормалните си дейности в рамките на няколко седмици след процедурата. В краткосрочен план пациентите може да изпитат известна болка и дискомфорт на мястото на операцията, но това обикновено може да се минимизира с помощта на лекарства за болка, които се изписват без рецепта. В дългосрочен план пациентите могат да изпитат значително намаляване на болките в гърба и подобряване на способността си да извършват ежедневните си дейности. В допълнение, МИЛД може също да помогне за предотвратяване на необходимостта от по-инвазивни и потенциално рискови хирургични намеси в бъдеще.

Важно е да се отбележи, че докато МИЛД може да бъде ефективна възможност за лечение за много пациенти, тя може да не е подходяща за всички, които имат оплаквания. Вашият лекар ще може да ви предостави повече информация за процедурата, включително потенциалните рискове и ползи, за да ви помогне да вземете информирано решение дали да се подложите на процедурата или не.

В заключение, минимално инвазивната лумбална декомпресия (МИЛД) е хирургична процедура, която се използва за облекчаване на натиска върху нервите чрез създаване на повече пространство за преминаването им. Обикновено се препоръчва за пациенти, които не са имали успех с консервативни възможности за лечение като физиотерапия, лекарства или инжекции. МИЛД се извършва с помощта на малък разрез, обикновено по-малък от един инч, в долната част на гърба. Повечето пациенти могат да се върнат към нормалните си дейности в рамките на няколко седмици след процедурата. Въпреки това е важно да знаете и да имате предвид, че МИЛД може да не е подходящо за всички и че трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да определите дали това е най-добрият курс на лечение за Вас.

За да заявите преглед или лечение в международно признатите и акредитирани многопрофилниболници в Турция, които представляваме и които разполагат със специалист в тази и други области на медицината можете да се обърнете за съдействие като: