Хернии на гръбначен стълб

Инвазивна хирургия

Минимално инвазивна хирургия на хернии на гръбнак

Минимално инвазивните технологии бяха въведени в сферата на гръбначната хирургия по-късно, отколкото в другите хирургични области. Това се дължи на трудността при формирането на пълноценен хирургичен достъп и изобразяване на гръбначния мозък по време на работа с миниатюрни ендоскопски инструменти, чрез малки разрези в околните тъкани.

Независимо от това, след началото на активната употреба на компютърната томография (КТ) и ядрено магнитния резонанс (ЯМР), по-доброто разбиране на биомеханиката на гръбначния стълб доведе до по-широко въвеждане на микрохирургични процедури в клиничната практика. Развитието на по-модерни инструменти и хирургични техники също допринесе за това. Днес минимално инвазивната хирургия на гръбначния стълб се нарежда сред списъка на процедурите от първа линия в случай на неефективност на консервативното лечение.

Какви видове заболявания могат да бъдат излекувани с минимално инвазивна хирургия?
Според Световната здравна организация, болки в гърба или болки в гръбначния стълб се появяват поне веднъж в живота при 80% от населението на света. Освен това повече от 2% от пациентите се нуждаят от хирургично лечение. Минимално инвазивните операции се извършват в случай на липса на ефект от консервативната терапия и физиотерапия при следните случаи:

 • Херния на гръбначни дискове
 • Вродени малформации на гръбначния стълб, като spina bifida
 • Дегенеративни гръбначни промени
 • Травматични увреждания на гръбначния стълб, включително компресионни фрактури
 • Устойчиви деформации на гръбначния стълб, като сколиоза
 • Спинална нестабилност, спинална стеноза
 • Тумори на гръбначния стълб и гръбначния мозък
 • Инфекциозни гръбначни лезии, включително инфекциозен спондилодисцит

При избора на подходящи пациенти, при които биха могли да се приложат микрохирургични интервенции се вземат предвид аспекти като възраст, тегло и съпътстваща патология. Също така, оборудването на болницата влияе значително на избора на хирургичната техника. За да извърши ендоскопската операция, лечебното заведение трябва да разполага с подходящо оборудване и специалисти, които са оторизирани да работят с него.

Видове минимално инвазивни хирургични процедури
Микрохирургичните техники са най-широко използвани за следните видове интервенции:

 • Дискектомията е резекция или пълно отстраняване на херния на гръбначния диск, последвано от операция по заместване. Най-често се използва за лечение на лумбална херния на гръбначния диск.
 • Декомпресия на гръбначния мозък или ламинектомия най-често се извършва при патологии на лумбалния гръбначен стълб. По време на операцията част от дъгата на лумбалния прешлен се отстранява. Поради това натиск върху гръбначния мозък и корените на гръбначния нерв се намалява. Освен това могат да бъдат отстранени междупрешленните стави и патологично променените гръбначни връзки.
 • Трансфораминното сливане на лумбалните интерфери се извършва в случай на дегенеративни промени в междупрешленните дискове, повтарящи се хернии, изместване (спондилолистеза) или нестабилност на прешлените.
 • Лечение на радикулопатии. При упорита гръбначна болка и необратими промени в нервните окончания засегнатите корени на гръбначните нерви се пресичат. Друг ефективен метод на терапия е имплантиране на инфузионна помпа за инжектиране на болкоуспокояващи директно в засегнатата нервна област.

В зависимост от вида на операцията се използват различни ендоскопски системи и програми за лечение, като:

 • TESSYS е системата за трансфораминален достъп. Достъпът до гръбначния стълб и структурите на гръбначния мозък през разширения междупрешленния отвор е най-безопасният и се използва при пациенти от всички възрасти.
 • iLESSYS е системата за интраламинарен достъп. Системата се използва при интервенции върху дорзалната част на гръбначния канал. Достъпът до хирургичното поле се създава през отвор в арката на прешлените, на място, което преди това е било определено с CT / MRI.
 • CESSYS е системата за операция на херния на шийните прешлени на гръбначния диск. Системата създава антеролатерален достъп през тялото на междупрешленния диск. Този подход се използва при лечението на цервикална херния на гръбначния диск.
 • MultiZYTE RT е системата за радиочестотна ендоскопска ризотомия. Системата е проектирана специално за интервенции на междупрешленните стави и се използва при лечението на „фасетен синдром“.

Хирургическото оборудване непрекъснато се модифицира според новите научни изобретения. Например, софтуерът за предварителна компютърна симулация на оперативния курс, както и интраоперативните невромониторинг и контролирани техники за грижа за анестезия постоянно се актуализират.

Извършване на инвазивни хирургически интервенции
Хирургическите интервенции на гръбначния стълб се извършват от опериращи ортопеди с допълнителна специализация в неврохирургията. Също така хирурзи получават допълнителен сертификат, който им позволява да извършват ендоскопски операции.

Преди операцията антибиотичната профилактика се провежда с помощта на широкоспектърни лекарства. Това е превантивна мярка, която минимизира риска от инфекциозни усложнения. Пациент също получава анестезия. В зависимост от планираната хирургическа техника, анестезията може да бъде локална (пациентът е в съзнание по време на процедурата) или обща (пациентът е в състояние на сън с лекарства).

След началото на действието на анестезия, медицинският екип оценява такива жизненоважни признаци като пулс, кръвно налягане, кислородно насищане и др. здравни показатели. Под точното наблюдение хирург прави малък разрез в близост до засегнатата гръбначна област. През разреза се въвежда тръбен прибирач. Устройството осигурява достъп до хирургичното поле без обширна дисекция на тъканите и кръвоносните съдове.

Специалист представя миниатюрни хирургически инструменти, като микросопски инструменти, камера и източник на светлина чрез прибиращото устройство. Ако е необходимо, междупрешленните дискове или телата на прешлените се заменят по същия начин. След това хирургът извършва необходимите действия под зрителното ръководство или в някои случаи под контрол чрез КТ и/или ЯМР. За допълнителна защита на гръбначния мозък се използва рамо с О-образна форма. Това е компютърно подпомаганата невронавигационна система.

След приключване на операцията хирургическите инструменти и прибиращото устройство се отстраняват от раната, кожните разрези се затварят с един шев или хирургично лепило. На увредената зона се нанася малка превръзка. По време на постоперативния период се провежда повторната антибиотична профилактика, ако е необходимо, се предписват лекарства против болка без рецепта.

Предимства на минимално инвазивната хирургия в сравнение с конвенционалната
В сравнение с конвенционалната отворена хирургия, минимално инвазивните интервенции имат редица значителни предимства, като например:

 • Проста предоперативна подготовка, която включва отказване от тютюнопушенето, временно спиране на приема на антикоагуланти (като аспирин) и извършване на ново ЯМР или рентгеново изследване. Също така пациентът не трябва да яде или пие след полунощ преди операцията.
 • Предварително 3D планиране на операцията с помощта на компютър. Например, по време на диагностиката на гръбначния дискова херния се изисква КТ, ЯМР или MSCT. Също така по време на операцията се използва компютърно подпомагана невронавигационна система с цел защита на гръбначния мозък и повишаване на точността на манипулациите.
 • Намален риск от увреждане на паравертебрални мускули. По време на операцията мускулите се раздвижват главно по „тъп“ начин, без дисекция. След отстраняването на микрохирургичните инструменти мускулната функция се възстановява напълно.
 • Намаляване на развиващите се инфекциозни усложнения поради предварителна антибиотична профилактика и максимално запазване на целостта на кожата.
 • Незначителна интраоперативна загуба на кръв. Увеличаващите оптични инструменти, които се използват за визуализация на хирургичното поле, позволяват на хирурга да види кръвоносните съдове и да не ги разчленява по време на операцията.
 • По-слабо изразен постоперативен синдром на болка, пациентите не се нуждаят от прием на болкоуспокояващи дълго време. Освен това елиминира риска от развитие на психологическа зависимост от аналгетици.
 • По-бързо възстановяване след операция, кратък период на рехабилитация. Пациентът се изписва от болницата на втория или третия ден след операцията. Определени микрохирургични интервенции се извършват дори в амбулаторни условия.
 • Добър козметичен резултат. Разрезите на кожата от 2-3 см са достатъчни за въвеждането на ендоскопски инструменти. Такива разрези се затварят с единични шевове и лекуват без белези.

В допълнение към очевидните ползи, микрохирургичните интервенции са по-рентабилни. Цената на процедурата често надвишава цената на класическа открита операция, но краткият период на хоспитализация и бързото възстановяване значително намаляват общите разходи за лечение.

За да заявите преглед или лечение в международно признатите болници, с които работим можете да се обърнете за съдействие като: