Смяна на колянна става

Хирургична процедура

Болката в коленете и намалената подвижност могат значително да повлияят на ежедневието. Когато консервативното лечение не успее да осигури облекчение, операцията за смяна на колянна става остава единствената жизнеспособна възможност. В тази статия ще ви представим кратка информациякакво да очаквате преди, по време и след операция за смяна на колянна става, предоставяйки ценна информация, която да ви помогне да се ориентирате в тази трансформираща процедура.Предоставената информация е обща и следва да имате предвид, че за всяко лечение е необходимо да се направи индивидуален план за лечение от подходящ и опитен в своята област специалист.

Хирургията за смяна на колянна става, известна още като ендопротезиране на колянна става, е хирургична процедура, която включва отстраняване на увредени части от колянната става и замяната им с изкуствени импланти, изработени от метални сплави и медицинска пластмаса. Целта на тази процедура е да облекчи болката, да подобри подвижността и да подобри общото качество на живот.

Преди операцията вашият ортопедичен хирург ще извърши задълбочена оценка, за да определи дали сте подходящ кандидат. Това може да включва физически преглед, преглед на медицинската история, кръвни изследвания и образни изследвания като рентгенова снимка или ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) сканиране. Освен това може да се наложи да коригирате определени лекарства и да обсъдите възможностите за анестезия с медицинския екип, които се ангажира да извърши процедурата.

Операцията за смяна на колянна става обикновено се извършва под обща или регионална анестезия. Хирургът ще направи разрез над колянната става, като внимателно ще отстрани увредения хрущял и кост. Краищата на бедрената кост (бедрената кост) и тибията (пищялната кост) ще бъдат преоформени, за да поемат изкуствените импланти. Тези импланти, състоящи се от метален бедрен компонент, метален тибиален компонент и пластмасов разделител между тях, ще бъдат надеждно фиксирани на място. След това разрезът ще бъде затворен и хирургическият екип ще наблюдава вашите жизнени показатели, докато се възстановявате.

След операция за смяна на колянна става ще бъдете отведени в зона за възстановяване и внимателно наблюдавани. Ще бъдат приложени стратегии за управление на болката, за да се чувствате комфортно. Физическата терапия ще играе решаваща роля за вашето възстановяване, като започне малко след операцията. Физиотерапевт ще ви преведе през упражнения за подобряване на силата, гъвкавостта и мобилността. Може също да получите инструкции как да използвате помощни устройства като патерици или проходилка по време на началните етапи на възстановяване.

По време на вашия болничен престой ще получите насоки за грижи за раните от операцията, лечение на болката и лекарства. Може да бъдете насърчени да движите леко коляното си и постепенно да увеличите дейностите, носещи тежести, с помощта на физиотерапевт. Вашият здравен екип ще предостави конкретни инструкции как да се грижите за вашия хирургичен разрез, да управлявате подуването и да предотвратявате усложнения като кръвни съсиреци. От съществено значение е стриктното спазване на предписаните лекарства и рехабилитационен режим.

Сроковете за възстановяване варират за всеки индивид, но повечето пациенти могат да очакват значителни подобрения през първите няколко седмици след операцията. Въпреки това, може да отнеме няколко месеца, за да се постигне пълно възстановяване и да се извлекат ползите от процедурата. Редовните прегледи при вашия ортопедичен хирург са препоръчителни за да се проследява напредъка ви и да могат да обърнат внимание на всички притеснения или усложнения, които могат или биха моглида възникнат.

Докато операцията за смяна на колянна става като цяло е безопасна и успешна, важно е да сте наясно с потенциалните рискове и усложнения. Те могат да включват инфекция, кръвни съсиреци, кървене, разхлабване на импланта, увреждане на нерв или кръвоносен съд и скованост. Вашият хирург ще вземе необходимите предпазни мерки, за да сведе до минимум тези рискове. Бързата комуникация с вашия здравен екип е от решаващо значение, ако изпитвате тревожни симптоми.

След като се възстановите напълно, операцията за смяна на колянна става може значително да подобри качеството ви на живот. Дейности, които някога са били трудни или болезнени, могат отново да станат приятни. Въпреки това е важно да поддържате здравословен начин на живот, да управлявате теглото си и да правите редовни упражнения, за да осигурите дълготрайността на вашите коленни импланти.

Хирургията за смяна на коляното е трансформираща процедура, която предлага облекчаване на болката и подобрена мобилност за хора, страдащи от болка и ограничения в движението на коляното. Като разберете процеса и какво да очаквате преди, по време и след операцията, можете да подходите към операцията за смяна на колянна става с увереност и да вземате информирани решения относно вашето здраве.

Операцията за смяна на колянна става може да бъде процедура, променяща живота на тези, които изпитват хронична болка в коляното и намалена подвижност. Като следвате предоперативна подготовка, разбирате хирургическата процедура, активно участвате в следоперативната рехабилитация и поддържате здравословен начин на живот, можете да оптимизирате възстановяването си и да постигнете дълготрайни ползи. Не забравяйте, че опитът на всеки индивид може да варира, но с подходяща грижа и ангажираност, операцията за смяна на колянна става може да възстанови качеството ви на живот и да ви позволи отново да прегърнете дейностите, които обичате.

Не забравяйте да се консултирате с вашия ортопедичен хирург, който да ви отговори на всякакви специфични притеснения или въпроси, които може да имате относно вашия индивидуален случай. Той ще осигури персонализирани насоки и подкрепа по време на вашето връщане към по-здравословен и по-активен живот.

За да заявите преглед или лечение в международно признатите и акредитирани многопрофилни болници в Турция, които представляваме и които разполагат със специалист в тази и други области на медицината можете да се обърнете за съдействие като: