Смяна на стави

Ортопедия и Артропластика

Смяна на стави – Ортопедия и Артропластика

Специализираните ортопедични центрове и специализираните отделения на най-големите и международно акредитирани болници в Истанбул, Турция предлагат на своите пациенти всички видове класически операции по замяна на ставите по международно признати стандарти, както и уникално прилагани техники от висококвалифицирани медицински специалисти.

Комбинацията от богат професионален опит на хирурзите при прилагане на инвазивни интервенции, съвременна техническа база (КТ и ЯМР с висока резолюция, 3D планиране на операции, ендоскопско оборудване), висококачествени протези и индивидуални рехабилитационни схеми гарантират високото качество на живот на пациентите и продължителността на живота на използваните протези до 15-25 години.

Показания за операция за заместване на ставите
Операциите за замяна на стави се използват само в случай на неефективност на консервативните методи на лечение и практикуваната ортопедична рехабилитация.

При замяната на стави докторите се съобразяват:

 • За максимално забавяне на операцията по замяна на ставите
 • За запазване на костната тъкан на пациента с помощта на щадящи техники за подмяна на повърхностни стави и частични ендопротези
 • За да изберете индивидуална протеза с високо качество на живот след операцията.

Списъкът с приложение на артропластика включва:

 • Остеоартроза (заболяване III-IV стадий със силна болка)
 • Ревматоиден артрит (заболяване III-IV със силна болка)
 • Аваскуларна некроза на главата или бедрената кост на бедрената кост, остеонекроза на други места
 • Вродена дислокация на тазобедрената става или клинично значима дисплазия на тазобедрената става
 • Сериозни травматични наранявания на ставите, включително наранявания на ставния хрущял
 • Скованост на ставите и дисфункция на ставите, причинени от други заболявания

Операция за замяна на колянна става
При повечето пациенти операцията за замяна на коляното се извършва по един от класическите методи с доказана ефективност:

Общата или пълна операция за замяна на ставите включва подмяна на ставните компоненти на бедрената кост и пищяла, вътреставен хрущял и, ако е необходимо, подмяна на патела. Като се вземат предвид високите изисквания за функцията на колянната става, компонентите на протезата в повечето случаи се фиксират с помощта на костен цимент.

Частичната или еднополярна операция за замяна, най-често включва подмяната на медиалната (вътрешната) част на коляното. По правило ставните връзки и хрущялите не се засягат. Поради малкия обхват на операцията и сравнително малкия размер на протезата, интервенцията може да се извърши ендоскопски.

Хирургията за замяна на патела (пателофеморална артропластика) включва заместване на медиалната патела в неговата изолирана лезия. Пателофеморалната артропластика е показана при пълно отсъствие на признаци на артрит или друг патологичен процес в други ставни компоненти.

В допълнение към класическите хирургични техники за заместване на ставите, се предлагат и по-малко инвазивна интервенция, а именно остеотомия на тибията. Тази техника се използва при едностранна лезия на коляното. Хирургът прекроява тибията, за да преразпредели натоварването върху ставата. В резултат на това засегнатата част на коляното се намира главно в състояние на функционална почивка.

Замяна на тазобедрена става
Хирургическата намеса, при която се сменя тазобедрената става е основният вид лечение при фрактури на тазобедрената става, особено при пациенти в напреднала възраст. В същото време този вид артропластика често може да се препоръча и на млади, физически активни пациенти. За да задоволят максимално нуждите на пациенти от всички възрастови групи, хирурзите, специализирани в ортопедията, използват два фундаментално различни метода на лечение. Те включват:

Общата или пълна операция за заместване на ставите включва подмяна на главата и шията на бедрената кост, вътрешната повърхност на ацетабулума и ставния хрущял. Между компонентите на протезата се поставя пластмасов дистанционер, който предпазва ставните компоненти от преждевременно износване.

Пестеливата повърхностна хирургична намеса на тазобедрената става е най-добрият избор за млади пациенти и пациенти с високо ниво на физически активности – активно спортуващи. В този случай хирургът запазва главата и шията на бедрената кост, замествайки само повредената ставна повърхност. Това е важно за пациенти, които потенциално се нуждаят от ревизионна намеса, тъй като експлоатационният живот на дори най-качествените протези не надвишава 20-25 години. Артропластиката създава благоприятни условия за последващо имплантиране на общата или нова повърхностна ендопротеза.

Замяна на раменна става
В случай на замяна на раменна става, операцията има два анатомично различни вида артропластика, които включват:

Физиологична заместителна операция, която може да бъде пълна или частична, в зависимост от степента на увреждане на компонентите на раменната става. При физиологичната артропластика формата на протезата напълно имитира формата на нормална раменна става. Този тип операция се използва при пациенти с нормално функциониращи мускули на ротационния маншет.

Хемиартропластиката включва подмяна на плечевата глава, докато тоталната хирургична намеса включва подмяна на плешката и гленоидната кухина.

В случай на хирургична намеса с обратна подмяна, опорните повърхности на ставата сменят местата – сферичната глава се поставя върху лопатката, докато чашката на плешката се поставя върху плешката. Такава нестандартна протеза е подходяща за пациенти с увредени мускули на ротационния маншет, които не са в състояние да използват класически протези. Реверсивният дизайн позволява на пациентите да правят движения в ставата единствено с помощта на делтоиден мускул.

Ортопедична рехабилитация и проследяване
Независимо от основното заболяване и вида артропластика, лечението в винаги завършва с ортопедична рехабилитация. Програмата за рехабилитация започва в болницата на следващия ден след артропластиката. Всички упражнения се изпълняват под пълното ръководство на квалифициран инструктор.

След изписване от болницата пациентът продължава да изпълнява препоръчителния набор от упражнения у дома или посещава специализиран център за физиотерапия и упражнения на симулатори, които включват следните дейности:

 • Упражнения за укрепване на мускулите на тялото и оперирания крайник
 • Физиологично натоварване на оперирания крайник с модулация на интензивността
 • Пасивно разработване на стави или CPM терапия
 • Лазерна терапия с висока интензивност или HIL терапия
 • Терапия с екстракорпорална шокова вълна
 • Масаж
 • Електрическа стимулация
 • А когато е необходимо и психотерапия.

В случай, че желаете да направите консултация и да запишете час за преглед: