СЦИНТИГРАФИЯ НА МИОКАРДА

Образно изследване

Сцинтиграфия на миокарда, известна също като миокардна перфузионна визуализация или сърдечна SPECT (емисионна еднофотонна компютърна томография), е вид сърдечна сцинтиграфия, която използва радиоактивен индикатор за оценка на кръвния поток и функцията на сърдечния мускул.

По време на процедурата малко количество радиоактивно вещество, като технеций-99m или талий-201, се инжектира във вена на ръката. Радиоиндикаторът се поема от сърдечния мускул и излъчва гама лъчи, които се засичат от специална камера, която създава изображения на сърцето.

Миокардната сцинтиграфия често се използва за диагностициране на коронарна артериална болест и оценка на степента и тежестта на увреждането на сърдечния мускул след инфаркт. Може да се използва и за оценка на ефективността на лечението, като например ангиопластика или байпас.

Тестът като цяло е безопасен и се понася добре, въпреки че има малък риск от алергична реакция към радиоактивния индикатор. Пациентите може да бъдат помолени да избягват определени лекарства или храни преди теста и може да се наложи да почиват известно време след това, за да позволят на радиоактивния индикатор да бъде елиминиран от тялото.

За да заявите преглед или лечение в международно признатите и акредитирани многопрофилни болници в Турция, които представляваме и които разполагат със специалист в тази и други области на медицината можете да се обърнете за съдействие като: