Трансплантация на коса

Възвърнете самочувствието си

Трансплантацията на коса представлява естетично медицинско решение за повторно уплътняване в зоните на разреждане или частична загуба на косата. Резултатът се получава, като се вземат космените фоликули от задната част на главата и се имплантират в разредените области. Това е единственото лечение, което с усъвършенствания метод за приемане на индивидуални космени фоликули (FUE) може да осигури постоянен и естествен резултат, без болка, без белези, без странични ефекти.

Трансплантацията на коса е най-естественият и постоянен начин хората, които страдат от косопад, да имат нова коса. При трансплантация на коса здравата коса на самия пациент се имплантира в зоните на косопад. Районът, в който е взета косата, е област, в която няма косопад. Пациентите възстановяват трайно собствената си коса чрез трансплантация на коса, сякаш никога не са я загубили. Трансплантацията на коса за първи път е извършена в Япония през 30-те години на миналия век, а за първи път се появява в Западния свят през 50-те години.

Кой може да се подложи на трансплантация на коса?
В наши дни почти петдесет процента от мъжете над 50-годишна възраст са изправени пред проблема с косопада. По този начин трансплантацията на коса е най-честата козметична операция за мъжете. Косопадът не е състояние, специфично за мъжете. Много жени също изпитват проблеми с косопада или изтъняване.

Защо има косопад?
Генетичните особености са една от най-важните причини за загуба на коса, но може да се появи и в резултат на стареене, травматични наранявания или различни медицински разстройства. Трансплантацията на коса може да се извърши успешно за всички хора с достатъчно количество космени фоликули, независимо от причината за косопада. Методът на трансплантация може успешно да се извърши не само на скалпа, но и за загубите в другите космати части на тялото като веждите, мустаците и брадата.

Как се извършва трансплантацията на коса?
При процедурата космените фоликули, взети обикновено от нухалната област, се трансплантират в целевата зона без коса. Взетите космени фоликули се наричат ​​присадки. В редки случаи няма достатъчно количество здрава коса в нухалната област или във временната област на пациента. В такива случаи космените фоликули могат да бъдат взети от други части на тялото с косми, като ръцете или гръдната стена на пациента. Процедурата приключва в рамките на няколко часа в зависимост от размера на косопада. Ако зоната без коса е твърде голяма, може да са необходими няколко сесии за завършване на лечението. По принцип интервенцията се провежда със седация под местна упойка. След процедурата се прилага специална превръзка на главата и пациентът може да бъде освободен от клиничното заведение няколко часа по-късно. Въпреки че болката е рядка, контролът на болката се осигурява с обезболяващи. Пациентът обикновено може да се върне на работа, като държи главата покрита след 3-дневна почивка вкъщи. Първата превръзка на местата с малки рани след процедурата се прави на 5-ия ден.

Кои методи се използват за трансплантация на коса?
При процедурите за трансплантация на коса се използват: метод FUE, който не оставя белег, или метод FUT, който може да остави лек белег в задната част на главата, като и двата метода се изпълняват успешно. Докато космените фоликули се вземат един по един и се имплантират в дефицитните области по метода на FUE, при метода FUT се взима кожна лента, съдържаща коса, от областта на окосмената част на главата. Пациентът, който ще се подложи на трансплантация на коса, трябва да има здрава коса в задната част на главата и отстрани, за да се използват като донорни зони. В резултат на процедурата влияят и други фактори като цвета и дебелината на косата, нейните свойства като сила и чупливост. Методът, който се предпочита, трябва да бъде определен след анализ на косата и скалпа, като се вземат предвид и приоритетите на пациента. Въпреки че методът FUE, който не оставя белег, е предимно предпочитан, може да се наложи използването на метода FUT в някои случаи, което става по преценка на лекар, специалист с дългогодишен опит. Трансплантацията на коса може да се извърши не само за оплешивяване, но за да увеличи плътността на косата в изтънелите участъци.