ХИАТАЛНА ХЕРНИЯ

Проблемен стомах

Хиатална херния е състояние, при което горната част на стомаха се издува през отвор в диафрагмата, известен като хиатус, и в гръдната кухина. Диафрагмата е мускул, който разделя гръдния кош от корема и помага при дишането. Хиаталната херния може да се появи в различни форми, като плъзгаща се хиатална херния, при която стомахът и хранопроводът се плъзгат нагоре и надолу през хиатуса, или параезофагеална хиатална херния, при която стомахът се издува в гръдния кош до хранопровода.

Симптомите на хиатална херния включват киселини, киселинен рефлукс, болка в гърдите, затруднено преглъщане и регургитация на храна. Тези симптоми могат да бъдат причинени от стомашната киселина, която се връща обратно в хранопровода, което може да доведе до възпаление и дразнене на хранопровода.

Хиаталната херния може да се лекува с комбинация от промени в начина на живот и чрез прием на лекарства. Промените в начина на живот включват загуба на тегло чрез спазване на здравословни диети, избягване на храни, които предизвикват симптоми, недохранване или лягане в рамките на три часа след лягане. Медикаменти като антиациди, H-2 блокери, инхибитори и други могат да помогнат за намаляване на производството на киселина и облекчаване на симптомите.

В някои случаи хиаталната херния може да изисква да бъде извършена операция. Хирургията обикновено се препоръчва при пациенти, които имат тежки симптоми, които не реагират на промени в начина на живот и лекарства, или при пациенти, които имат усложнения като кървене или запушване на хранопровода. Хирургията за хиатална херния е известна като фундопликация на Nissen, която включва обвиване на горната част на стомаха около долния хранопровод, за да се създаде нова клапа за предотвратяване на киселинен рефлукс.

Кой е подходящ кандидат за операция? Хирургията може да бъде препоръчана за хора, които имат симптоми, които не реагират на промени в начина на живот и и приемането на лекарствата. Освен това хората, които имат усложнения като кървене или запушване на хранопровода, или тези, които имат голяма хиатална херния, могат да бъдат подходящи кандидати за операция.

Важно е да се отбележи, че не за всички хиатални хернии се препоръчва операция. Много хора с хиатална херния могат да управляват симптомите си чрез промени в начина на живот и чрез прием на лекарства. Вашият лекар ще може да ви предостави повече информация относно най-добрия курс на лечение за вас въз основа на вида и тежестта на вашата хиатална херния, след като извърши обстоен преглед.

В заключение, хиаталната херния е състояние, при което горната част на стомаха се издува през отвор в диафрагмата в гръдната кухина. Симптомите на хиатална херния включват киселини, киселинен рефлукс, болка в гърдите, затруднено преглъщане и регургитация на храна. Хиаталната херния може да се лекува с промени в начина на живот и медикаменти, а в някои случаи може да се наложи операция. Хирургията обикновено се препоръчва при пациенти, които имат тежки симптоми, които не реагират на промени в начина на живот и лекарства, или при пациенти, които имат усложнения като кървене или запушване на хранопровода. Вашият лекар ще може да ви предостави повече информация относно най-добрия курс на лечение за вас.

За да заявите преглед или лечение в международно акредитирана многопрофилна болница в Турция, може да се обърнете към нас за професионално съдействие и помощ като: