Чернодробна трансплантация

Връщане към нормален, активен и продуктивен живот

Чернодробната трансплантация е единственото лечение на хронична чернодробна недостатъчност. Това означава, че болният черен дроб се заменя със здрав черен дроб.

Чернодробната трансплантация е единственото лечение на хронична чернодробна недостатъчност. Това означава, че болният черен дроб се заменя със здрав черен дроб. Цирозата е най-често срещаната група заболявания на черния дроб по света, за която е необходимо да се направи чернодробна трансплантация. Това е последвано от вродени заболявания и някои чернодробни тумори.

Важни критерии за трансплантация на черен дроб
За чернодробна трансплантация кръвната група на пациента и на донора трябва да са съвместими, след което могат да започват прегледите и на кандидата за донор. Този процес включва извършването на множество социални, психологически и медицински прегледи и оценки. Медицинската оценка представлява последователни прегледи на кръв и урина, изследвания на инфекциозни заболявания, рентгенологични прегледи и консултации с други медицински звена ( като кардиология, заболявания на гръдния кош и др.). От съществено значение за трансплантацията са фактори като количеството на черния дроб, от който пациентът се нуждае, общото здравословно състояние на кандидата за донор, възможността за правилното разделяне на черния дроб и структурата на жлъчните пътища, които играят важна роля при възможността за ефективното извършване на оперативната намеса както на пациента така и на кандидата за донор.

Трябва ли пациентите с трансплантация на черен дроб да използват лекарства през целия си живот
Както при всички пациенти с трансплантация на органи, пациентите, подложени на чернодробна трансплантация, трябва да използват лекарства през целия си живот, за да потиснат имунната си система. Това е най-основното условие на успеха на лечението. Ако лекарствата не се използват, имунната система започва да отхвърля трансплантирания чужд орган, което може да завърши със загубата на органа или дори живота на реципиента.

Живот след трансплантация на черен дроб
Целта на чернодробната трансплантация на черен дроб е да върне човек към нормален, активен и продуктивен живот. Целта е да се върне както пациента, така и донора до нивата им преди изпълнение операцията – хирургическата намеса. Чернодробните трансплантации, реализирани в болниците, с които работим, имат по-висок процент на успех в сравнение с международно признатите проценти на успеваемост.