LASIK

Проблеми със зрението

LASIK (лазерно асистирана in situ кератомилеза) е хирургична процедура, която се използва за коригиране на проблеми със зрението като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Той действа, като променя формата на роговицата, прозрачната предна част на окото, за да позволи на светлината да се фокусира правилно върху ретината, светлочувствителния слой в задната част на окото.

Късогледството е често срещано състояние, което възниква, когато очната ябълка е твърде дълга или роговицата е твърде стръмна, което кара светлината да се фокусира пред ретината, а не върху нея. Това води до замъглено зрение при гледане на отдалечени обекти, но ясно виждане при гледане на близки обекти. Далекогледството, известно още като хиперметропия, е състояние, при което очната ябълка е твърде къса или роговицата е твърде плоска, което кара светлината да се фокусира зад ретината, а не върху нея. Това води до замъглено зрение при гледане на близки обекти, но ясно виждане при гледане на далечни обекти. Астигматизмът е състояние, при което роговицата е с неправилна форма, което води до фокусиране на светлината в множество точки на ретината, а не в една точка. Това може да доведе до изкривено или замъглено виждане на всички разстояния.

LASIK обикновено се извършва амбулаторно и отнема около 20-30 минути на око. Процедурата обикновено се извършва под местна анестезия, въпреки че някои пациенти могат да изберат интравенозна седация, за да им помогне да се отпуснат.

Преди процедурата хирургът ще измери окото на пациента и ще създаде план за лечение въз основа на неговия специфичен проблем със зрението и формата и размера на роговицата му. Хирургът също ще използва специален инструмент, наречен корнеален топограф, за да създаде подробна карта на роговицата. Тази информация се използва за насочване на лазера по време на процедурата и осигуряване на точно преоформяне на роговицата.

По време на процедурата хирургът първо обезболява окото с анестетични капки за очи. След това се използва специален инструмент, наречен микрокератом или фемтосекунден лазер, за да се създаде тънък капак в роговицата. Клапото се сгъва назад, за да се разкрие подлежащата тъкан на роговицата, която след това се преформатира с помощта на ексимерен лазер. Лазерът излъчва импулси от ултравиолетова светлина, които премахват много точни количества тъкан от роговицата, променяйки нейната форма и кривина. След това клапата се сменя и се оставя да заздравее естествено.

След процедурата пациентът ще получи защитни очила, които да носи за няколко дни и ще бъде помолен да използва капки за очи, за да подпомогне заздравяването и да предотврати инфекция. Повечето хора са в състояние да се върнат към нормалните си дейности в рамките на няколко дни, въпреки че може да отнеме няколко седмици, за да се стабилизира напълно зрението.

Подходящи пациенти за LASIK включват лица, които:
  • Да са над 18 години
  • Имат стабилно зрение поне една година
  • Нямат определени медицински състояния като автоимунни заболявания или анамнеза за херпес симплекс кератит (вирусна очна инфекция)
  • Да нямат тънки или неправилни роговици

Важно е да се отбележи, че LASIK не е подходящ за всеки и решението за подлагане на процедурата трябва да се вземе след внимателно обмисляне и консултация с очен хирург. Факторите, които могат да дисквалифицират дадено лице да бъде кандидат за LASIK, включват бременност, кърмене и определени лекарства, които могат да повлияят на заздравяването.

LASIK като цяло е много безопасен и има висок процент на успех. Повечето хора изпитват значително подобрение на зрението си след процедурата и са в състояние да намалят или премахнат зависимостта си от очила или контактни лещи. Въпреки това, както при всяка операция, съществуват рискове, включително възможността от инфекция, сухота в окото и проблеми с клепачите.

За да заявите план за преглед или за лечение в едни от най-иновативните и международно акредитирани болници в Истанбул: