PRK

Фоторефрактивна кератектомия

PRK – фоторефрактивна кератектомия е хирургична процедура, която се използва за коригиране на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Процедурата действа, като променя формата на роговицата, прозрачната предна част на окото, за да позволи на светлината да се фокусира правилно върху ретината, светлочувствителния слой в задната част на окото.

PRK е подобен на LASIK (лазерно асистирана in situ кератомилеуза), но има някои ключови разлики в начина, по който се извършва процедурата. Подобно на LASIK, PRK се използва за коригиране на проблеми със зрението като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Въпреки това, вместо да създава клапа в роговицата, както се прави при LASIK, PRK включва премахване на повърхностния слой на роговицата (наречен епител) преди преформатиране на подлежащата тъкан на роговицата. Това се прави с помощта на ексимерен лазер, който излъчва импулси от ултравиолетова светлина, за да отстрани много точни количества тъкан от роговицата, променяйки нейната форма и кривина.

PRK обикновено се извършва амбулаторно и отнема около 15-30 минути на око. Процедурата се извършва под местна анестезия, въпреки че някои пациенти могат да изберат интравенозна седация, за да им помогне да се отпуснат.

Преди процедурата хирургът ще измери окото на пациента и ще създаде план за лечение въз основа на неговия специфичен проблем със зрението и формата и размера на роговицата му. Хирургът също ще използва специален инструмент, наречен корнеален топограф, за да създаде подробна карта на роговицата. Тази информация се използва за насочване на лазера по време на процедурата и осигуряване на точно преоформяне на роговицата.

По време на процедурата хирургът първо обезболява окото с анестетични капки за очи. След това със специален инструмент се отстранява повърхностния слой на роговицата. След това подлежащата тъкан на роговицата се променя с помощта на ексимерен лазер. След това клапата се сменя и се оставя да заздравее естествено.

След процедурата пациентът трябва да ползва защитни очила, които да носи за няколко дни и ще бъде помолен да използва капки за очи, за да подпомогне заздравяването и да предотврати инфекция. Повечето хора са в състояние да се върнат към нормалните си дейности в рамките на няколко дни, въпреки че може да отнеме няколко седмици, за да се стабилизира напълно зрението.

Кандидатите за PRK включват лица, които:

  • са над 18 години
  • имат стабилно зрение поне една година
  • нямат определени медицински състояния като автоимунни заболявания или анамнеза за херпес симплекс кератит (вирусна очна инфекция)
  • нямат тънки или неправилни роговици

Важно е да се отбележи, че PRK не е подходящ за всеки и решението за подлагане на процедурата трябва да се вземе след внимателно обмисляне и консултация с очен хирург. Факторите, които могат да повлияят на специалиста да откаже на дадено лице да му бъде приложена PRK процедура, включват бременност, кърмене и някои лекарства, които могат да повлияят на заздравяването и възстановяването.

PRK обикновено е много безопасен и има висок процент на успех. Повечето хора изпитват значително подобрение на зрението си след процедурата и са в състояние да намалят или премахнат зависимостта си от очила или контактни лещи. Въпреки това, както при всяка операция, съществуват рискове, включително възможността от инфекция, сухота в окото и проблеми с клапата.

За да заявите преглед или лечение в международно признатите и акредитирани многопрофилни болници в Турция, които представляваме и които разполагат със специалист в тази и други области на медицината можете да се обърнете за съдействие като: