TrueBeam

Радиационна онкология

TrueBeam иновативна лъчетерапия при онкоболни

Устройството TrueBeam, е предпочитано и препоръчвано при онкологично лечение, като най-новата и иновативна система в радиационната онкология. TrueBeam комбинира различни платформи за лечение в един уред: компютърна томография, радиотерапия и радиохирургия. Технологията дава възможност за проследяване на тумора в реално време чрез синхронизиране на дозите с изображенията, което е особено важно при подвижни органи като панкреас, бял дроб, простата, ректум и гърди.

Благодарение на лъчите на TrueBeam, които са с високи дози, болните от рак могат да бъдат лекувани, както по-бързо, така и без да получат увреждане на близките до лекуваните тъкани и органи.

При лечението на пациенти с рак най-използваните методи са лъчетерапията и химиотерапията. В тази група лъчевата онкология засяга значителен брой пациенти. В лъчетерапията е насочено изтребването на раковите клетки чрез отдаване на лъчи с висока доза в обхванатите с туморни образувания органи.

При използването на класическия метод, лъчетерапията може да засегне други органи, извън органите, които се лекуват което да причини допълнителни повреди. Както 3D лечението, така и лъчево-модулираната лъчева терапия и обемното ARC лечение могат да се провеждат заедно с TrueBeam устройство, което често се използва по света като иновативен метод на лечение. TrueBeamустройството дава възможност за стереотактична телесна лъчетерапия, представляващо иновативен линеен ускорител за лечение на онкоболни. Truebeam е устройство с широк спектър по отношение на предоставянето на всички видове лечение. Заедно с модела, който прилага интензивно модулирана лъчетерапия, стереотактичната лъчетерапия на тялото може да се проведе и с TrueBeam STx.

Стереотактичната лъчетерапия на тялото, прилагана с TrueBeam STx, се представя като много практично лечение, тъй като по този начин периодите на престой в болница на пациентите се съкращават значително и се увеличава дозата в рамките на един ден. Докторите изразяват мнение, че чрез този метод вероятността за изхвърляне на тумор при една сесия е много голяма и прекараното време в клинично заведение става много кратко. Като за пример дават рак на белия дроб, при който лечението може да бъде завършено в рамките на една седмица, като се прилагат три дози в алтернативни дни. Това устройство е доста ефективно и при чернодробни метастази. При метастази от 3 cm или по-малки, стереотактична телесна лъчетерапия с 4 фракции или чрез увеличаване до 5 фракции според размера, може напълно да се фокусира върху областта с метастази. Тук е важно да се потисне дишането и да се определи точно целта с помощта на определени апликатори. Задържайки пациента в правилно положение, може да се приложи напълно необходимата и достатъчна за противодействие доза в областта на метастазите в черния дроб три-четири пъти.

Органите са различни, устройството е същото
TrueBeam е важен при лечението на рак на гърдата, белите дробове, стомашно-чревната система и особено при рак на ректума. Освен тази група, има пациенти, които биха могли да получат ефективно лечението и на хранопровода, само след адекватна консултация с лекуващия лекар. Освен за гореизложените заболявания, Truebeam е полезен и при мозъчни тумори, но изисква малко повече приложения и разбира се становището на лекуващия специалист.

Без въздействие върху ежедневието
При онкологичните лечения операциите и химиотерапевтичните процедури могат да повлияят на качеството на живота на пациентите. Този проблем обаче не се среща при лъчетерапията. Особено когато се изпълнява правилно и ако нормалните тъкани са защитени с подходящи дози, това не води до значителен ефект върху ежедневната работа на пациента.

Назначава се милиметрично лечение
Радиотерапевтичните процедури, проведени с TrueBeam, продължават приблизително 10-15 минути, като се започне от процеса на подготовка на пациента до завършването на лечението. Следователно пациентите могат да отидат на работа, да шофират и да продължат социалния си живот след това лечение, при което не изпитват никаква болка.

TrueBeam представлява устройство с отворен връх, което има дръжка, въртяща се около пациента. По този начин, пациентите, които се чувстват неудобно за покрити области като МРТ устройство, лесно могат да получат лечение. Пациентите застават в легнало положение в удобна зона. След като са фиксирани, те лягат по този начин за 10 минути. Междувременно лечението се назначава. Устройството има възможност за извличане на изображение от различни ъгли. Въртящата се дръжка може да се насочи към планираното поле от много широк ъгъл. Дъската, на която лежи пациентът, се движи в шест посоки, което прави възможно прилагането на лечение в много тънки и чувствителни области с милиметрична точност.

При кои заболявания се препоръчва TrueBeam
TrueBeam е устройство за лечение, което може да извърши по по-развит начин 3D лъчетерапия. Заедно с това, той е много подходящ и за използване при интензивно модулирана лъчетерапия (IMRT) и лъчетерапия чрез насочване на изображението, разработено след това (IGRT). Определянето на целта и даването на необходимата доза чрез запазване на незасегнатите тъкани имат основно значение в радиационната онкология. Въпреки това, пациентите са живи организми, така че много тъкани и органи продължават своята рутинна функционалност. Ритъма на сърцето и непрекъснатостта на дишането причиняват движение и промяна на местоположението на много органи.

Тумори на гърдата
Едно от заболяванията, при които TrueBeam устройството за лечение превъзхожда стандартната химиотерапия, е ракът на гърдата. При облъчване на гърдата интензитетът се модулира по време на лъчетерапията и се прилага максимална доза на гърдата. В същото време може да се приложи различна доза в областта, където се намира туморът. От друга страна, белите дробове, хранопроводът и сърцето са запазени едновременно и изобщо не са под въздействие. Лечението също може да приключи бързо. Пациентите с рак на гърдата могат да бъдат лекувани както с лъчетерапия с дълъг, така и с кратък курс. Например, период от шест седмици може да бъде намален до 16-18 дни.

Тумори на ректума
CT и PET CT се използват за планиране на лечение на тумори, наблюдавани в областта на ректума. PET CT сканирането помага на лекарите. При този метод за изобразяване, след поставянето на пациента в подходящо положение, могат да се видят данните. С помощта на PET се определят най-малко изпъкналите области на тумора и зоните, където болестта отсъства и планирането на лечение се извършва съобразно. Границите на района, който трябва да се облъчва, и дозите, които ще се използват, също биват коригирани. Тези характеристики са предимството на работата с PET. Чрез планиране с PET CT, пациентите могат да получават по-високи дози, особено за области, в които има тумори на ректума и по-ниски дози в местата, където са налице тазовите лимфни възли.

Белодробни тумори
Лечението на тумори на белите дробове с помощта на стереотактична телесна лъчетерапия се планира с PET CT и се извършва чрез облъчване с висока доза до зоната, където е налице пълно облъчване. По същия начин, тъй като PET отнема малко повече време, четириизмерните терапии могат да се провеждат чрез проследяване на движението, причинено от дишането.

Особено при ранните и напредналите белодробни тумори езофагеалните реакции преобладават в белодробното облъчване. Когато лъчетерапията се прилага с химиотерапия, високо ниво на чувствителност на хранопровода може да предотврати завършването на лечението. При лечението с TrueBeam обаче хранопроводът е много по-добре защитен и желаната доза може ефективно да се приложи върху белодробната тъкан без никакво допълнително увреждане.

Лечението с TrueBeam предлага на клиничните специалисти интелигентни инструменти за обширен спектър от усъвършенствани възможности за лечение, което включва бързо изобразяване и точно приложение на дозата, предназначена да помага сложното лечение на раково болните.

За да заявите лечение или преглед в едни от най-иновативните клиники в Истанбул: